Jut is, marad is: időbeosztás mesterfokon

16/10/26 szerda
ujnemzedek.hu
Megint addig böngészted a Facebookot, míg elfelejtetted megírni a házid? Te is szeretsz kifogásokat találni, hogy halogasd a dolgaidat, aztán jól megütöd a bokádat miatta?Fogadd meg tanácsainkat, és ha okosan osztod be az idődet tuti nem kell nemet mondanod a szórakozásra sem.

Vezess naplót/naptárat
Mindig jó, ha előre tudod milyen feladatok várnak rád a következő héten. Ezért találj ki egy napot a hétvégén, amikor átnézed a naptáradat, hogy melyik nap mit kell majd csinálnod. A telefonodba is beállíthatsz figyelmeztetőket, hogy tuti ne felejtsd el a teendőidet.

Fontossági sorrend
Mindig lásd, hogy mi az, amit muszáj időre megcsinálnod. Minél tovább halogatod annál rosszabb lesz - megúszni úgysem tudod, és az utolsó pillanatban kapkodhatsz majd. Később, amikor munkába állsz, ennek súlyosabb következményei lesznek: ebből születnek a túlórák és a mérges kollegák.

Tapasztald ki mikor fog az agyad
Mindenki a nap más-más szakában aktív. Ha tudod, hogy neked suli után, fáradtan nem úgy pörögnek a kerekeid, iktass be egy egy órás sétát, biciklizést, hogy újratöltődj és utána állj neki a feladatnak.

Tanulj, készülj folyamatosan
Vannak akik mesteri szintre fejlesztették az utolsó pillanatban tanulást (magolást),  az viszont biztos, hogy ez  módszer nem ad maradandó tudást. Hiába biflázod be az anyagot, ha sikerül is a vizsga vagy dolgozat, utána nem sokáig marad meg amit tanultál. Ezért legalább hetente egyszer (de inkább többször) szánj egy kis időt a jegyzeteid átnézésére. Így nem kell rohamtempóban, idegesen készülnöd és több minden marad meg az anyagból.

Tanulj meg nemet mondani
Fontos tanulnivalód lenne de a haverok csábítanak, hogy menj el velük valahova? Itt visszatérünk az egyes pontunkhoz: tudd előre melyik nap mi dolgod van és előre egyeztess a barátaiddal, hogy mikor tudsz majd velük lógni.

Ne vállald túl magad
Ne ajánlkozz plusz feladatra a szakképzésen, szakkörön amikor tudod, hogy a hétre már amúgy is temérdek tennivalód van. Tudd mennyire vagy képes és néha csinálj kevesebbet, de azt jól.

Ne szöszmötölj
Hajlamos vagy a telefonodat nyomkodni vagy szöszmötölni ahelyett, hogy haladnál a feladatoddal? Ha úgy érzed nem megy, inkább állj fel az asztaltól, mászkálj kicsit, menj ki a levegőre, majd ülj vissza és vágj bele, de ne vacakolj munka közben, mert úgy elúszik az idő, hogy észre sem veszed. Ha csak a motiváció hiányzik: ha tudod hogy este 7-kor lesz egy film amit meg szeretnél nézni, tűzd ki célul, hogy addigra befejezed a házidat, a felkészülést.

Feküdj le időben, aludd ki magad
Nincs is fontosabb egy pihentető alvásnál. Akkor "hűti le magát" az agyad, töltődik fel a szervezeted. Próbálj meg minden nap 7-8 órát aludni, hogy másnap friss legyél.