Jön az "ingyen" KRESZ és az olcsóbb jogsi a fiataloknak!

17/11/23 csütörtök
ujnemzedek.hu
Sokan "ingyen jogosítványnak" hívják a most bejelentett programot: 2018 július 1-től az állam visszatéríti a KRESZ-tanfolyam és a vizsga díját a fiataloknak.

Megtéríti a kormány a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját 2018. július 1-jétől a 20 évesnél fiatalabbaknak - jelentette be az emberi erőforrások minisztere és a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Segítségre és/vagy információra van szükséged? ITT MEGTALÁLOD:

KRESZVIZSGA.UJNEMZEDEK.HU

-feltételek
-infovonal
-infomail
-infochat

Balog Zoltán közölte, a visszatérítés 25 ezer forintos értékhatárig jár, és akkor is igényelhető, ha valaki a KRESZ vizsga után nem megy rögtön a gyakorlati oktatásra. A megtérítés sok fiatalnak komoly segítséget jelenthet, mivel ők még gyakran nem rendelkeznek saját bevétellel. Emellett, ha többen szereznek jogosítványt, az növelheti a mobilitást, ami hasznos lehet a munkaerőpiacnak - hangsúlyozta a miniszter.    

Ingyen KRESZ-vizsga és olcsó jogosítvány

2016-ban majdnem 50 ezer 20 évesnél fiatalabb kísérelt meg KRESZ vizsgát tenni Photo by Adrián Tormo on Unsplash

Novák Katalin a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a B kategóriás jogosítványhoz szükséges KRESZ-tanfolyam díja általában 15-25 ezer forint, a vizsga díja pedig 4600 forint, így a visszatérítés fedezheti ezeket a költségeket. Hozzátette, hogy a visszafizetést akkor igényelhetik a fiatalok, ha vizsga napján még nem töltötték be a 20. életévüket.    

Az utólagos visszatérítést elektronikusan is lehet majd igényelni, az ezzel kapcsolatos teendőket a Magyar Államkincsár intézi majd, további információkat pedig az Új Nemzedék Központ közösségi tereiben lehet kérni - ismertette Novák Katalin.  (További információkat itt találsz.)

Balog Zoltán a fiataloknak járó kedvezményekkel kapcsolatban megemlítette, hogy diákcsoportok díjmentes vasúti utazással látogathatják az országos múzeumokat, valamint egyes nemzeti emlékhelyeket és műemlékeket. A kormány legutóbbi döntése értelmében újabb 45 helyszínnel bővült a lista, így országszerte már csaknem száz helyszínre juthatnak el a diákok ingyenesen - emelte ki a miniszter.

A nyelvvizsga is ingyen lesz

Azt már sokan hallották, hogy sikeres vizsga esetén a kormány megtéríti az újabb nyelvvizsga díját a 35 év alatti fiataloknak január elsejétől. Most kiderült: a legfeljebb 34 500 forintos támogatás a külföldön élő magyarokra vagy magyar igazolvánnyal rendelkezőkre is vonatkozik, amennyiben Magyarországon vizsgáznak vagy honosítják a nyelvvizsgájukat. Az "ingyenes", pontosabban a visszatérített díjú nyelvvizsgákról itt találsz további információt.