Jól jönne 1,5 millió forint? Tervezd meg Magyarország logóját, és máris a tiéd

18/05/25 péntek
ujnemzedek.hu
Meg még egy szlogent, és kész is vagy. De ha csak a 2. vagy 3. helyet csíped el, akkor sincs nagy gond: akkor félmilliót vihetsz haza.

Magyarországnak égető szüksége van egy új logóra, amivel meg lehet szólítani minden olyan külföldit, aki még soha nem járt itt, hogy most már tényleg jöjjön el hozzánk. Sőt, egy szlogenre is szükség lesz. Ez annyira igaz, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség ki is írt egy pályázatot, amelyre gyakorlatilag bárki pályázhat - és mit ne mondjunk: megéri. 

De előbb idézünk pár veretes mondatot a kiírásból, mert ilyen szabatosan úgyse tudnánk megfogalmazni, miről is szól tkp. ez az egész:

"A pályázat célja Magyarország turisztikai márkájának logó (forma, szín, betűtípus) és szlogenjének kidolgozása. Cél, hogy a logó formai megjelenése (embléma) önmagában és Magyarország felirattal együtt is használható (felismerhető, megkülönböztethető) legyen. További cél a létrejövő Magyarország turisztikai országmárka egységes azonosítására szolgáló, annak márkaépítését  megalapozó vizuális formavilág megtervezése. Elvárás a tartalmi és formai összhangra való törekvés; a vizuális arculatjegyek által történő egyértelmű megkülönböztethetőség és nemzetközi beazonosíthatóság megtalálása. További kihívás, hogy a logó és szlogen inspirációként, kiindulópontként szolgáljon a brandbook elkészítéséhez is."

"A logó és a szlogen megtestesítik az ország élménykínálatát a belföldi és külföldi utazók-, szakmai partnerek számára, megfelelően pozicionálja az országot, segítik, hogy az ország azonosíthatóvá, megkülönböztethetővé váljon, kötődés alakuljon ki iránta."

Hát, valahogy így... A leendő új logó persze kiadványokon, hirdetésekben, plakátokon, ajándéktárgyakon is megjelenik majd.

Ez csak egy illusztráció, ti biztos sokkal jobbat tudnátok ennél:

Két logótervet és egy szlogent várnak minden pályázótól, és nem árt, ha kialakítasz egy kisarculatot is.

Ehhez tényleg minden segítséget megad a pályázati kiírás, ahol még a célcsoportokat is konkrétan meghatározták. Szóval ez alapján tényleg gyerekjáték az egész.

Bár az elképzelhető, hogy fajsúlyosabb szereplők is neveznek majd, főleg, ha a nyertesnek járó 1,5 milliós jutalmat nézzük. De ez ne vegye el a kedved, könnyen lehet, hogy éppen egy fiatal, sablonoktól mentes gondolkodású pályázó terve győz majd. Ráadásul a 2. és a 3. helyezett sem marad hoppon, ők fél-félmilliót kapnak majd. 

A pályázat leadási határideje június 12., további infókért katt ide (pdf).