Jobb, ha már tegnap elkezdesz gondoskodni a nyugdíjadról

17/01/04 szerda
ujnemzedek.hu
A jelszó: öngondoskodás. Elmondjuk, miért kell, és azt is, miért jó.

Végezz most gyorsan egy számítást arról, hogy mennyit költesz egy nap olyan dolgokra, amiket igazából megspórolhatnál? Csoki, kóla, büfé, mozi? Mennyi lehet az? Mindegy, ha pontos összeget nem is tudunk mondani, mondjuk, hogy havi 10 ezer forintot félre tudsz tenni. Mondjuk arra az időre, amikor már nem leszel fiatal. Ezt hívják nyugdíjnak, amit ha a saját erődből az előbb említett összeggel pótolsz ki, így fest majd a dolog:

A Bankmonitor kalkulátorába 1997-es születési adatokkal számolva jött ki ez az összeg. Mi a tanulság? Hát, hogy baromira kell igyekezned, és hogy kb. tegnap már el kellett volna kezdened gyűjteni az öreg napjaidra. Lehet ezzel vitatkozni, de az nagyjából olyan lenne, mint 

a negyedik emeletről zuhanva perlekedni a gravitációval.

De mik a lehetőségek? Nos, ha önerőből nekiállnál felhízlalni a jövendő nyugdíjadat, három út áll előtted. Ezek a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ). A szakértők úgy tartják, hogy az első talán túl drága, a harmadik pedig ugyan tök okés, de némi hozzáértést igényel - neked kell kezelned a befektetéseidet, és hacsak nem aszcendensed a Wall Street farkasa, az nem egyszerű.

Amit a szakik javasolnak, az az önkéntes nyugdíjpénztár: minimális összeg elegendő hozzá, jár mellé az állami támogatás - azaz a befizetéseidet évente 20%-kal toldja meg az állam azért, hogy jutalmazza azt, ahogyan saját magadról gondoskodsz - illetve az adókedvezmény, vagyis nem kell adót fizetned az elért hozamok után.

Oké: az ember inkább elbulizná azt a pénzt is, amit erre lehetne szánni - tök érthető. Ez a fajta befektetés 45 év múlva érik meg - senki sem tudja, mi lesz akkor nyilván, ellenben remélhetőleg MI leszünk. Azt kell megértenünk, hogy valahol a jövőben van egy kicsit élemedett arc, a JövőMi, akinek tőlünk függ a biztos öregkora. 

Ne csesszünk ki vele.