Jó lesz vigyázni: egy hacker 133 magyar lány Facebook-profilját törte fel

18/09/20 csütörtök
ujnemzedek.hu
Még csak igazán profi sem volt - faék egyszerűségű módszert alkalmazott...

"A tegnap éjszaka folyamán fedeztük fel, hogy egy új, célzottan terjedő, de meglehetősen igénytelen hackertámadási hullám indult el a „magyar” Facebookon. A kapott bizonyítékok vizsgálata során viszont kiderült, hogy ezúttal nem egy hatékonyan terjedő Chrome-vírusról van szó, hanem egy magyar, látszólag időmilliomos hackerpalántáról, aki manuálisan, Messenger-beszélgetésekben küldözgeti tovább a bejelentkezési adatokat naplózó/lopó weboldalát, mindig az aktuális áldozat profiljából" - írja közleményében a makay.net egyik szakértője. 


Ezt az üzenetet küldte el a lányoknak. FONTOS: Ha te is megkapod ezt az üzenetet, ne nyisd meg a linket!  Forrás: makay.net

A hacker magát kedves jótevőnek beállítva küldött üzeneteket a lányoknak, amiben értesítette őket, hogy a képeikkel valaki más is regisztrált már Facebookon, de az illető profilja csak egy bizonyos linken elérhető. A linkre kattintva persze egy adathalász oldalra irányította az áldozatokat, akik mit sem sejtettek arról, hogy nem is igazi Facebook-oldalra kerültek.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel elsőre nem sok felhasználó tudott belépni, így az is megeshet, hogy más oldalakon használt, élő jelszavakat is próbáltak bepötyögni az áldozatok, így még több online felületük jelszavát szerezhette meg a netes gazember. Bár ahogy tudomást szerzett a bűncselekményről, a tárhelyszolgáltató azonnal letiltotta a támadásra használt weboldalt, de ez nem tud megállítani egy hackert, maximum csak pár órára, amíg nem talál új felületet, hogy tovább folytassa az adathalászatot. 

Lehet, hogy neked sem ártana többet tudnod a digitális biztonságról? Elképzelhető, hogy nem elég erős a digitális védelmed? Akkor nézz be a mydip.xyz oldalra, ahol egy teszt kitöltésével megtudhatod, mennyire vagy védve a hasonló támadásokkal szemben. 

Forrás: makay.net