Jelen lenni a jövőben: a robotok már az ajtónkon (is) kopogtatnak

18/12/05 szerda
ujnemzedek.hu
Robotporszívó, önvezető autó, gyárakban dolgozó robotmunkások - Ez nem egy újabb hollywoodi blockbuster, ez a jelen. Már nincs messze az az idő, amikor kézzelfogható valósággá válik, hogy robotok vesznek körül bennünket a mindennapi életünk során.
30-2.jpg

A téma nem is lehetne aktuálisabb, nem csoda, hogy az idei Youth Hungary Konferencián is hangsúlyos szerepet kapott: Gerse István, az Alba Innovár Digitális Élményközpont vezető oktatója és projektmenedzsere tartott érdekfeszítő előadást Robotika a mindennapokban címmel.

Szavai szerint a robotika szinte észrevétlenül, ám megállíthatatlanul kúszik be a mindennapokba, ezért kiemelten fontos, hogy megismerjük és megtanuljuk alapjait és működését.

Gerse István bemutatta az Alba Innovár Digitális Élményközpontot is, amelynek díjmentes nyílt napjaira, valamint az általános iskola alsó és felső tagozatosainak szervezett szakköreire várják az érdeklődő fiatalokat. Az élményközpont tavaly nyáron nyílt meg Székesfehérváron azzal a céllal, hogy az iskolások testközelből, robotok, valamint informatikai- és okoseszközök segítségével ismerhessék meg a digitalizáció világát.

38-2.jpg
33-2.jpg

Az Alba Innovár missziója nemcsak az, hogy bevezessék az érdeklődő fiatalokat a robotika rejtelmeibe. Ugyanilyen fontos, hogy megtanítsák az ide látogató diákoknak az „algoritmikus gondolkodásmódot”, valamint azt, hogy fejlesszék azokat a készségeiket, amelyekre szükségük lesz a jövő munkaerőpiacán.

A paletta széles, harmadiktól egészen nyolcadik osztályig minden fiatal megtalálhatja az őt érdeklő programokat. Számítógépes játékok, modellek és mobilappok programozása, LEGO-robot műhely, scratch programozás, 3D alkotószakkör várja a diákokat.

37-2.jpg
35-2.jpg

Aki ellátogat az élményközpontba, találkozhat az intézmény három robotjával, köztük az Albával, aki Magyarország egyetlen Pepper típusú robotja.A Pepper egy francia fejlesztésű, emberszabású (humanoid) robot, amelyből eddig mintegy húszezer darabot adtak el. A mesterséges intelligenciával (AI), hangfelismerő technológiával rendelkező gépet elsősorban szállodákban, repülőtereken, üzletekben dolgoztatják. Alba ebben a videóban üdvözli a nézőket (angolul) :

Pepper most 12 nyelven beszél, a magyart egyelőre „tanulja”, a kihívást a ragozás okozza. A robot interneten csatlakozik ahhoz a felhőszolgáltatáshoz, amely feldolgozza, majd értelmezi a beszédet.

Forrás: Magyar Idők

Fotók: Alba Innovár Digitális Élményközpont