Itt közvetlenül el lehet mondani a döntéshozóknak, hogy mire kéne odafigyelni

16/11/29 kedd
ujnemzedek.hu
Nem hangzik túl izgalmasan, hogy A Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) 2016. november 25-27. között Balatonmáriafürdőn tartotta 31. rendes ülését, amin elfogadtak egy zárónyilatkozatot is. A valóság azonban ennél egy kicsit árnyaltabb, ezeken az összeüléseken rengeteg olyan dolog hangzik el, amivel testközelből is találkozhatunk később az életünkben. Arra kértük Krekuska Róbertet a MIK titkárát és a konferencia egyik szervezőjét segítsen nekünk kicsit jobban megérteni a dolgot.

Bocsánat a kicsit pongyola kezdésért, de mi értelme ezeknek a konferenciáknak?

Az ilyen események úgy köthetőek össze közvetlenül a fiatalok életével, hogy sok olyan szervezet dolgozik országszerte és országhatáron túl is, amik valamilyen módon az ő érdekeiket képviselik, legyen ez egy olyan helyi szervezet, mint egy görkorcsolyázó klub vagy maga a Hallgató Önkormányzatok, amivel már szinte biztos, hogy találkozott mindenki az iskolában. Ezeknek a közösségeket összefogó szervezeteknek vannak olyan fórumaik, amikor egymással találkozhatnak és megoszthatják a tapasztalataikat és gondolataikat. Szerencsés esetben meg is állapodhatnak konkrét dolgokban és közösen léphetnek fel ezekben az ügyekben.

Krekuska Róbert, MIK titkár

Ezek szerint akkor ilyen a MIK is?

Igen, nekünk is vannak szervezeteink Magyarországon, a határon túl, de akár az Egyesült Államokban is. Évente két alkalommal ezek a képviselői jönnek el a konferenciánkra, ahol mindenki beszámol arról mit tett a saját régiójában, milyen fiataloknak szóló programok voltak, elmondják milyen problémákkal fordultak hozzájuk vagy maguk milyen problémákkal küzdenek. Ezek után pedig mindig van valamilyen közös munka. Most a készülő Ifjúsági Stratégiával foglalkoztunk, ami azért volt fontos mert a külhoni fiatalok is horizontális célként jelnek majd meg benne. A különböző szekciók megkaptak egy-egy témakört a készülő stratégiából és arról elmondhatták a véleményüket.

A MIK tagjai regionális vagy országos lefedettséggel rendelkező ifjúsági egyesületek, alapítványok vagy egyéb ifjúsággal foglalkozó szervezetek.

A nemzetpolitika, a nemzeti összetartozás és a határon túli magyarság kérdésköre is kiemelt szerepet kap az új ifjúsági stratégiában – mondta el dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára Balatonmáriafürdőn a MIK konferencián. „Nagyon fontos a stratégiában, hogy az itthoni és a határainkon túli magyar ifjúsági szervezetek véleménye is hangsúlyosan megjelenjen. Ezt a stratégiát már teljesen más beavatkozási területeken szeretnénk felépíteni, mint, amilyen a korábbi stratégia volt. Horizontális célként megjelenik a nemzetpolitika, a határon túli magyarság kérdése és az összetartozás is.”  A konferencián 33 tagszervezet volt jelen.  (hirado.hu)

Amikor vége a konferenciának akkor készül egy zárónyilatkozat. Mire jó egy ilyen dokumentum?

Az általunk szervezett találkozók azért fontosak, mert ezeken a rendezvényeken az ifjúsági szervezetek vezetői közvetlenül tudnak találkozni a kormányzati szereplőkkel és nekik be tudják mutatni eredményeiket, feltehetik kérdéseiket, segítséget tudnak kérni és javaslatot tudnak tenni nekik, sőt az is előfordul, hogy egyszerűen rá tudnak világítani olyan problémákra, amelyek nincsenek benne a döntéshozók látókörében.  A zárónyilatkozat a jelen lévő régiók javaslatai alapján és a jelenlévők teljes beleegyezése mellett készült el.


közös-munka-együtt-működés

Oké, de ez nekünk, akik elolvassák csak egy újabb dokumentum. Van érdemi haszna is?

A Magyar Ifjúsági Konferenciát a fiatalok legmagasabb szintű egyeztető konferenciájának tartjuk, úgy gondoljuk, hogy megfogalmazódott zárónyilatkozatot, el tudjuk küldeni közvetlenül a döntéshozóknak (azaz, azt, hogy miben értett egyet a fiatalok legmagasabb szintű egyeztető fóruma). Emellett természetesen egy hivatkozási alap a résztvevő szervezeteknek, hiszen vissza tudnak rá utalni, hogy ezért vagy ezeknek a pontoknak az egyikéért tettek meg bizonyos lépéseket.  Itt van például az ukrán oktatási minisztérium által tervezett törvénymódosítás, amelyet, ha bevezetnek, sok tantárgyat ukrán nyelven tanulnának az ott élő magyar diákok is. Az ottani minisztérium ezzel azt szeretné elérni, hogy az ott élő magyar fiatalok még jobban elsajátítsák az ukrán nyelvet, azonban így sérülnek a magyar diákok érdekei, hogy saját nyelven tanulhassanak. Ebben az esetben például oda tudunk csapni az asztalra és ki tudunk állni közösen a célunk mellett.

Zárónyilatkozat

A Magyar Ifjúsági Konferencia üdvözli, hogy a készülő Nemzeti Stratégia a Fiatalokért 2017-2026 horizontális célrendszerében meghatározó szerepet kap a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok közötti kapcsolat fejlesztése, kulturális hagyományaink átörökítése a jövő nemzedékekre. Bízunk benne, hogy a konferencia ülésen megfogalmazott javaslatok a készülő stratégia részévé válnak.

A Magyar Ifjúsági Konferencia támogatja a Magyar Kormány minden olyan intézkedését, amelyek révén erős és versenyképes magyar oktatási intézményhálózat működhet kiszámíthatóan és biztonságban a külhoni magyar területeken.

A Magyar Ifjúsági Konferencia támogatásáról biztosítja a Vajdasági Magyar Diákszövetséget az újvidéki Jogtudományi Kar nyelvhasználati intézkedéseivel szembeni kiállásában. Az intézmény egyedüliként nem teszi lehetővé a magyar nyelven történő felvételi vizsga megírását, amely a tartományi képviselőház által meghozott rendelet megszegését, és egy több éves gyakorlat megszüntetését jelenti.

Aggodalommal tekintünk az ukrán oktatási minisztérium által tervezett törvénymódosításra, melyet Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa első olvasatban elfogadott. Mindez alkotmányt sértve jelentős mértékben korlátozná az Ukrajnában élő nemzeti közösségek anyanyelvű oktatáshoz való jogait.

A Magyar Ifjúsági Konferencia üdvözli a felvidéki Magyar-Magyar Párbeszéd megkezdését. Reményünket fejezzük ki, hogy e párbeszéd a felvidéki magyarság problémáinak megoldásához vezethet.

A Magyar Ifjúsági Konferencia bízik abban, hogy az erdélyi magyar fiatalok szerepvállalása a soron következő választásokon elősegíti, hogy a magyarságnak minél erősebb parlamenti képviselete legyen.

A Magyar Ifjúsági Konferencia felkéri a Magyar Kormányt, hogy kiemelt figyelemmel kövesse a külhoni magyar közösségeket sújtó hatósági túlkapásokat.

A Magyar Ifjúsági Konferencia következő soros ülését Muravidéken tartja.