Itt az ideje, hogy tisztába legyél ezeknek a mondásoknak az eredetével

18/01/12 péntek
ujnemzedek.hu
Az ágrólszakadt ember úgy ordít, mint a fába szorul féreg Kukutyinban.

Ágrólszakadt ember

Na vajon mit jelenthet? Tán csak nem arról van szó, akit megtépáztak az erdő bokrai meg a fák? Nem: ugye ezt a kifejezést általában lesajnálóan, régen pedig némi gyanúval élve használták másokra. A lényeg, hogy régen, ha egy bűnözőt akasztással büntettek, és az ág eltörött/elszakadt a kötél, a szerencsés flótást futni hagyták - az illető jó eséllyel viszont megmaradt bűnözőnek, így lett az ágrólszakadt kifejezésből az, ami.

Képtalálat a következőre: „wow gif”

Ordít, mint a fába szorul féreg

Már miért ordítana a féreg, ha fába szorult? A.) NEM tud ordítani B.) a fát a férgek nagy része szereti, nem? Lásd pl.: a harkályt, aki abból él, hogy a féreg KEDVELI A FÁT ugyebár.

Na most itt arról van szó, hogy a féreg nem AZ a féreg, legalábbis ehelyütt nem az: a farkast illették a nem túl hízelgő (akkor még Magyarországon is honos és kártevőnek titulált) toportyánféreg elnevezéssel anno, ami - ha fába szorult: - ordított. 

Képtalálat a következőre: „wow gif”

Hol a fenében van Kukutyin?

Ferencszállás egy része, azaz Kukutyin puszta az 1880-as évek idejében zabbal volt bevetve, de az éppen akkor áradó Maros miatt a szántóföldeken nem lehetett dolgozni. A leleményes helyiek nem akarták, hogy veszendőbe menjen a termés, ezért csónakokba ültek és úgy vágták le a zab hegyét, az értékes kalászokat.

Képtalálat a következőre: „wow gif”

A legenda azóta él, az eseményt pedig Ferencszállás címere és a népnyelv máig is őrzi. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy van még egy Kukutyin, ez egészen pontosan az országhatáron túl, Romániában található. A csángók nevezik így a Prut melletti Cucuteni községet.)

Szájába rág

Avagy alapoan megmagyaráz, az illető fejébe veri az infót. De van ennek egy kézzelfoghatóbb jelentése is: régen az anák nem csupán anyatejjel táplálták a csecsemőket, hanem látaluk előre megrágott étellel is. 

Képtalálat a következőre: „wow gif”

Bizony.