Innovációval a fiatalokért

19/05/13 hétfő
ujnemzedek.hu
Az erőszakos és a szexuális tartalmak nyilvános megosztásától irtóznak a legjobban a magyar okostelefon-felhasználók - derült ki a Huawei Technologies Hungary legújabb, több mint 5000 magyar okostelefon tulajdonos bevonásával készült kutatásából. A cyberbullying, a közösségimédia-felhasználók számára itthon sem ismeretlen fogalom: minden második megkérdezettnek kellett már letiltania valakit azért, mert az illető online zaklatta.

Miért tartották relevánsnak ezt a kutatást?

A Huawei évek óta élen jár az okostelefonok kamerarendszerének fejlesztésében, ezért készülékeink hatással vannak arra, hogy milyen minőségű tartalmakat osztanak meg a felhasználóink az online térben. Azt szeretnénk, hogy az okostelefonok megkönnyítsék a felhasználóink életét, és örömet okozzanak nekik. Ehhez azonban, valamint a P30 Lite készülékünk megjelenéséhez kapcsolódóan fontosnak tartottuk felhívni a figyelmüket, hogy okosan, elővigyázatosan használják az okoskészülékeket. Hiszen nem mindegy, hogy milyen információkat osztanak meg magukról a külvilággal.

Meddig terjed a kutatás szerint a fiatalok intim szférája?

Noha a válaszadók többsége szemérmes az intim tartalmak posztolását illetően, a párjával való szakításról, gyermeke születéséről, illetve temetésről is posztolna a résztvevők mintegy kétharmada. Összességében elmondható, hogy

a megkérdezettek szerint leginkább az erőszakos, illetve a szexuális tartalmú posztoknál húzódik a digitális intimszféra határa.

Érdekes tény azonban, hogy a válaszadók közül mégis körülbelül egy iskolás osztálynyi felhasználó többször, több felületen is osztott már meg magáról, illetve partneréről erotikus képet vagy videót. Ami nem csak felelőtlen, de igen veszélyes dolog is, hiszen könnyen kiszolgáltatottá teheti az érintetteket.


Nagy Ivett
A Huawei Technologies Hungary marketing igazgatója

Említette a kiszolgáltatottságot. Az egyre fiatalabb felhasználók (különösen a kiskorúak) esetében elengedhetetlen a szülői kontroll. Vannak-e olyan saját szoftveres megoldásaik, amik ennek támogatására hivatottak?

Természetesen. Folyamatosan vizsgáljuk a fogyasztóink igényeit, és a fejlesztéseink segítségével mi is igyekszünk alakítani ezeken. Az okostelefonjaink alapbeállításai között szerepel például a Digitális egyenleg funkció, amelynek segítségével a szülők beállíthatják a készülékük képernyőidejét és ellenőrizhetik azt is, hogy milyen alkalmazásokat, mennyi időn keresztül használt a gyermekük. Az úgynevezett Alkalmazászár funkció szintén a kiskorúak védelmét szolgálja a nem nekik szánt tartalmakkal szemben. De hosszan lehetne még folytatni a sort. Megoldásaink lényege, hogy a szülők jelszóval, de akár ujjlenyomatukkal is korlátozhatják azokat az applikációkat, illetve tartalmakat, amelyeket inkább rejtve tartanának gyermekük elől.

A Huawei tapasztalatai szerint mire használja leginkább a fiatal (12-25 év közötti) generáció az okostelefonját?

A felhasználói visszajelzések alapján elsősorban fényképezésre, Youtube videók lejátszására és a barátaikkal való csetelésre használják az okostelefonjukat a fiatalok. Sokan játszanak is rajta unaloműzés céljából, valamint ez a korosztály már hangüzenetekben és videókban is szívesen kommunikál a kortársakkal.