Inkább vidd be - újrahasználati központok nyíltak Budapesten

16/12/20 kedd
ujnemzedek.hu
Ha a karácsonyi nagytakarítás során előkerült pár dolog, amit már nem használsz, és csak a port fogja, nem kell megvárnod a lomtalanítást! Szinte biztos, hogy valaki más örülne neki, és ha leadod az egyik újonnan nyílt központban, akkor el is juthat hozzá!

Épp a napokban írtunk a Repair Cafe-król, melyeknek lényege, hogy ne kidobjuk, hanem kijavítsuk az elromlott szerkentyűket. Hasonló kezdeményezésről itthon még nem tudunk, ellenben van olyan hely, ahová a megunkt holmikat be tudjuk vinni, hogy mások használni tudják őket. Mert sokszor olyan dolgokat kapunk ajándékba, amiből már van egy régebbi, de tökéletesen működő verzió. Ez is helyet találhat ezekben a létesítményekben.

Ahogy azt az ötletgazdák írják a kezdeményezés honlapján: jelenleg két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ üzemel Budapesten, a XV. és a XVIII. kerületben. A létesítmények hulladékudvarként, valamint nyugati mintán alapuló Újrahasználati Központként üzemelnek, ahol a szelektíven gyűjtött hulladékok leadása mellett azok a tárgyak, használati eszközök cserélhetnek gazdát, amelyek tulajdonosaik számára már nem képviselnek értéket, ugyanakkor más számára még használhatóak. 

A lényeg a következő: a budapesti lakosság díjmentesen leadhatja a számára már feleslegessé vált, vagy megunt, de használható tárgyait, eszközeit. Az itt leadott tárgyak a csekély tárolási, raktározási díj megfizetését követően elvihetőek bárki számára. A SZÚK-ban leadott tárgyak 14 napra a bemutatótérbe kerülnek, ahol jelképes összegért megnézhetik és megvásárolhatják őket az érdeklődők és a rászorulók. Az el nem kelt tárgyakat civil szervezeteknek ajánlja fel a társaság. Az újrahasználati központok célja a hulladékkeletkezés csökkentése, az újrahasználati arány növelése mellett a rászorulók szociális megsegítése.

 

Mi adható le?

Az újrahasználati központokban olyan használható állapotban lévő tárgyak adhatóak le, amelyek eredeti funkciójukat még maradéktalanul betöltik, pl.: babafelszerelés, játék, sporteszköz, bútor, könyv, konyhafelszerelés, lakberendezési tárgy, stb.  Kérjük, hogy csak használható állapotban lévő tárgyakat hozzanak az újrahasználati központokba. A tönkrement, használhatatlan tárgyak csak anyaguk szerint, hulladékként helyezhetőek el a kijelölt hulladékudvarokban.

A szervezők - valamint a témával behatóan foglalkozó rendrefel.blog.hu - felhívják a figyelmet: fontos, hogy amit leadsz, az teljes mértékben használható, tiszta és jó állapotú legyen. Amiről úgy érzed, hogy akár egy barátodnak is nyugodt szívvel odaadnád (még ha nem is ajándékba), az nagy valószínűséggel mehet a SZÚK-ba is.

Persze csak akkor tud igazán jól működni a rendszer, ha kereslet is megvan a tárgyakra. Tehát ha neked vagy egy barátodnak van szüksége egy-egy berendezési vagy használati tárgyra, akkor érdemes a boltok előtt ide ellátogatni! Mindenképp terjeszd a hírt rászoruló ismerőseid között is, hiszen az lenne a legjobb, ha azok jutnának a holmikhoz, akiknek valóban nagy könnyebbséget jelent ilyen olcsón beszerezni őket.

Cím:

Budapest XV. kerület Károlyi Sándor utca 166.

Budapest XVIII. kerület Besence utca 1/A

Nyitva tartás: Hétfőtől Szombatig: 8-20 Vasárnap: Zárva

További információkért kattints az FKF Zrt. honlapjára!

Rengeteg infó származik a RendreFel blogról - ha kacatproblémáid akadnak, ott egy csomó hasznos tippet és trükköt találsz a témában!