Ingyenes Wi-Fi-re csatlakozol? Na abból nagy szívás lehet!

17/11/08 szerda
ujnemzedek.hu
A francokat ingyenes: ára van. A biztonságod például.

Képzeld el, hogy egy nagyobb társaságban próbálsz dumálni egy közeli barátoddal - a téma intim, nem feltétlenül szeretnéd, hogy mások is meghallják, dehát ez mégiscsak egy társaság, és így vagy úgy, de nyilván ki fognak szivárogni bizonyos részletek, vagy akár a történet egésze. Mi a teendő tehát, ha kínos, titkos, vagy egyensen TOP SECRET dolgokat akarsz megosztani valakivel? 

Nem egy társaság közepén teszed azt meg, hanem megfelelő formát keresel hozzá

Na most erőltetett példánkban a társaság közepe, az a Free Wi-Fi. Ami a legkevésbé sem FREE - igazából egy csomó olyan dolgot kér tőled, aminek ára van - ilyen pl. az adataidnak a biztonsága, az adott gépen találató személyes dolgaid, stb.

Itt van néhány konkrét baromság, amit akkor követsz el, ha ingyenes wi-fihálózaton csinálod meg.

Bankkártyával fizetsz

Most komolyan, magyarázzuk? Ha nem szeretnéd, hogy a diákmelózás után valami vadidegen zsebében landoljona  pénzed, csak azért, mert kileste Azokat a Bizonyos Számokat, akkor inkább mondj le a mindenféle hálózatokon való online vásizásról.

Csak úgy felcsekkolsz

És nem VPN-n keresztül tolod. A virtual private network használata ugyan nem feltétlenül véd be teljesen a hackerek és az adathalászok támadásaitól, de azért egy jó pajzsot már belenyoma kezedbe. 

Nem figyelsz a lakatra

Ami ott figyel a címsorban. 

Képtalálat a következőre: „https”

Ha a lakatot látod, akkor úgy nagyjából biztos lehetsz benne, hogy az adatok dobozolva vannak.

Ne ragadj bele!

Azaz felejtesd el a készülékkel az adott hálózatot - lehet, hogy visszamész ugyanarra a helyre, és nem akarsz majd egyből felcsatlakozni a hálózatra, ha azonban nem törlöd ki a memóriából, a telód/laposod azonnal felugrik a webre.

...és talán a legfontosabb:

NEM 

NET

BAN

KOLSZ

Most komolyan magyarázzuk, miért nem? Ezer és egy biztonságosabb módja van a dolgok intézésének - persze ha szívesen vetkőzöl olykor-olykor meztelenre, és sétálgatsz híres méhészek lakóhelyeinek környékén csak úgy, hobbiból, akkor persze netbankolj csak nyugodtan, de ne mondd, hogy mi nem szóétunk, hogy ELLOPJÁK A PÉNZED.

Az Új Nemzedék által elindított Digitális Immunerősítő Program azt a célt szolgálja, hogy megerősítse a fiatalok természetes védekezőképességét az online térben rájuk leselkedő veszélyekkel szemben. Ide nemcsak a cyberbullying, de a hackerek által elkövetett támadások, a trollok és a vírusok okozta problémák is beletartoznak. Ne hagyd magad te sem, erősítsd a digitális immunrendszered! Minden témába vágó cikket megtalálsz ITT! 

Kíváncsi vagy mennyire erős a digitális immunrendszered? Töltsd ki ezt a tesztet:

linkre kattintva te is felmérheted, hogy milyen állapotvan van a digitális immunrendszered és melyek azok a pontok, amiket még javítanod kell, hogy biztonságban legyenek az adataid.