Így töröld magad a netről

18/03/21 szerda
ujnemzedek.hu
Ma már hétköznapi tevékenységek egyike lett az internetes vásárlás. Ugyan egyre többen esnek áldozatául valamilyen internetes lopásnak, mégsem figyelünk jobban az adatainkra, számlaszámunkra úgy, ahogy arra valójában kellene.

Egyik helyen a születési dátumunk, másikon a számlaszámunk kéri el az ismeretlen oldal és, ha nem figyelünk, pár perc alatt le is üríthetik a kártyánkat. A legtöbb internetes oldalon, ahol lehet vásárolni, készségesen írjuk be személyes adatainkat, nem is gondolván bele abba, hogy ezt innen  már senki nem fogja törtölni utánunk! 

Erre születetett most egy program: így törölheted adataid a netről! 

Senki nem emlékszik arra, hogy mióta internetezik, hány helyen adta meg telefonszám, e-mail címét, vagy lakcímét. Svéd fejlesztők viszont létrehoztak egy weboldalt, mely segít kitörölni az online felületeken elszórt "nyomainkat" és ehhez csak pár perc szükséges. 

www.deseat.me címen munkához is láthatunk, a döbbenet garantált! 

A szolgáltatást most még csak Gmail és Outlook-felhasználóknak működik, de ők egész biztos, hogy lehidalnak majd, mennyi helyen regisztráltak már, mivel a program az összes oldalt megmutatja! Ezután kiválaszthatjuk, hogy mely tagságokat akarjuk törölni és miket akarunk meghagyni.

A vizsgálatokhoz a rendszer elkéri az e-mail címünket és jelszavunkat, de ettől nem kell megijedni hiszen a program alkotói Wille Dahlbo és Linus Unnebäck kijelentették, hogy az emberek adatainak megvédésére törekednek, így minden hozzájuk beérkezett jelszó és e-mail cím titkos marad sőt, nem is tárolják el őket a szerverükön. 

A blonde woman using a laptop while lying on a bed
Forrás: Unsplash 

Neked mennyire erős a digitális immunrendszered? Kiállna egy esetleges cybertámadást? Elég erős a jelszavad? Az adataid védve vannak? 

Ha ezeken a kérdéseken elgondolkodtál és nem volt rá határozott igen válaszod, akkor látogasd meg a mydip.xyz oldalt!

Hogy miért? Máris mondjuk! 

A probléma az, hogy a legtöbb fiatal védtelen a kibertérben történő támadások ellen. Leginkább azért, mert nem ismerik az önvédelmi lehetőségeiket, azaz gyenge a digitális immunrendszerük. Éppen ezért az Új Nemzedék Központ több éven át tartó, edukatív jellegű cyber security témával foglalkozó Digitális Immunerősítő Programot indít. Ha kételkedsz az adataid biztonságában, látogasd meg a fent említett oldalt és mérd fel, mennyire erős a te digitális immunrendszered egy teszt segítségével. Ha túl gyenge vagy egyenesen rossz a biztonsági rendszered, a teszt végén hasznos tanácsokat kapsz arról, hogy védheted meg jobban az adataidat! Érdemes csekkolni!