Így készítsd a legjobb vízparti fotókat

17/06/19 hétfő
ujnemzedek.hu
Utazzunk a Balatonra vagy bármilyen vízpartra szeretjük megörökíteni a hullámokat, a naplementét, na meg a lábnyomunkat a homokban. Ahhoz viszont, hogy profi fotókat készítsünk a nyaralásunk legjobb pillanatairól, elég néhány tanácsot megfogadni. Ezek jönnek:

Keress valami fókuszpontot 

A legtöbb kép unalmas és ugyan így néz ki: rengeteg víz és a mögötte lebukó nap. De mi lenne ha csavarnál rajta valamit? Mondjuk fókuszálj egy sziklára, világítótoronyra, egy madárra vagy arra, ahogy a víz elmossa a lábnyomaid a parton. Keresd azokat a részleteket, amiknek történetük van: egy homokvárnak, elhagyott cipőnek, napszemüvegnek. 

Forrás: Unsplash

Fontos az időzítés

Érdemes ívet adni a felvételeknek, az az megörökíteni a nyaralás, kirándulás kezdetét és végét is. Délelőtt minden strandon sokan vannak és nagy a tömeg, érdemes inkább koraeste fotózni, mikor lassan kiürül a part és minden arany és sárgás színekbe burkolózik. 

Ne ijesszenek el a nagy fellegek 

A part életre kel azokon a napokon is, amikor zord az időjárás. Sokan ilyenkor inkább a szállásaikon töltik az időt, pedig egy eső utáni sétán biztosan egészen más látvány tárul majd eléd. A hullámok és a lassan vonuló felhők is jó témák lehetnek a fotózáshoz. 

Forrás: Unsplash

Kísérletezz az expozícióbeállításokkal

Ha nappal sétálgatsz a parton érdemes az automatikusról, kézire állítani az expozíciósbeállítást, mert így lehet igazán játszani a fényekkel, megvilágításokkal. Mivel a természetben felváltva jelennek meg az árnyékos és megvilágított területek, jobb ha mi állítjuk be az értékeket. 

Vakut használni nappal? 

Sok fotó lesz felemás a nyaralások során, mert a protrék felét általában kitakarja a kalap, szemüveg vagy megesik, hogy a fél arcunk árnyékban van. Ennek a hibának a kiküszöbölésére használjuk a vakut, aminek a fénye megvilágítja a teljes arcunk, így nem lesz sötétebb vagy világosabb folt a képen. 

Szűrő és effekt 

UV-szűrők hasznosak lehetnek a DSLR tulajdonosoknak egy strandfotózás során. Hogy mire jó? Kiszűri az ultraibolya fényt egy bizonyos tartományban, de könnyebben fotózhatunk velük mondjuk ködben, párás időben is. A polarizációs szűrők csökkentik a tükröződést és növelik a kontrasztot. Ezáltal gyönyörűen visszaadható az ég vagy épp egy tó, óceán változatos színei. A fekete-fehér effekt különlges hangolatot ad, minden fotóhoz. Legyen az elhagyatott partszakasz vagy tömött strand, teljesen más érzést ad át egy ilyen fotó, mint színesben.  

Forrás: Unsplash