Igen? Lawrence Bragg meg 25 évesen már Nobel-díjat nyert!

17/01/11 szerda
ujnemzedek.hu
Nadia Comăneci 14 évesen pedig az 1976-os montreali olimpia sztárja lett. Megmutatjuk, kik miatt nem érdemes mondogatni, hogy ej, ráérünk arra még.

Illetve mondjuk inkább úgy: itt vannak a példák arra, hogy a fiatalság kifejezés nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ember sikertelenségre van ítélve. Ott van mindjárt Wolfgang Amadeus Mozart: az első zeneműveit 6 évesen komponálta, 13 éves korában karmesterként tevékenykedett, és korának egyetlen zeneszerzője volt, aki több zenei műfajban is nagyot alkotott. Nehéz lenne pár mondatban a muzsikára gyakorolt hatását leírni - nehét belegondolni, mit ért volna el, ha 35 évesen nem hal meg. 


Isaac Newton így. 

Jó, persze mondhatjuk, hogy ő csodagyereknek született, és volna benne némi igazság. Nagy Sándor sem hódította volna meg 18 éves korára az akkor ismert világ nagy részét, nem mellesleg megteremtve és elindítva a történelemnek azt a részét, melyet ma hellenizmusként ismerünk, ha nem konyított volna születése óta valamicskét a hadvezetéshez.

Szóval kell a tehetség, de - és most jöjjön a pedagógus coelho: igyekezet nélkül az lópikulát sem ér. Nehéz például igyekezet nélkül 14 évesen az 1976-os montreali olimpia sztárjává válni - Nadia Comănecinek mégis sikerült. A bebiflázott tudás mellett biztos kitartás is kellett ahhoz, hogy Blaise Pascal (még a Pascal-tétel előtt) összerakjon egy mechanikus számológépet, amelynek segítségével kis ügyeséggel még gyököt is lehetett vonni.

19 évesen. 1642-ben.

Ha félúton abbahagyja, 1948-ra (vagyis 22 évesen) Papp  László sem öklözi fel magát az olimpiai bajnoki címig, Bob Woodward és Carl Bernstein újságírók pedig tutira nem leplezik le a Watergate-botrányt (28 és 29 éves korukban), ha folyamatosan azt mondogatják maguknak, hogy "Áh, ilyen fiatalon ez úgysem sikerülhet". És akkor most hozzuk fel Zuckerberget vagy Bill Gatest, esetleg Steve Jobsot?

És akkor az, akit a címben emlegettünk:

Howard Lawrence Bragg 1915-ben apjával közösen fizikai Nobel-díjat kapott, a röntgenkrisztallográfiai kutatásaik eredményéért. A Nobel-díjak történetében ez az egyetlen eset, amikor apa és fia együtt részesült a díjban. A fiú ekkor 25 éves volt - 25 évesen mi épp azon agyaltunk, a hétvégén merre fogunk partizni majd.

Jelent ez valamit? A Business Insider cikke szerint igen - mi meg azt mondjuk, hogy sose késő elkezdeni!