Hoppácska és ördögvilla: a metál jót tesz az egészségnek!

17/02/09 csütörtök
ujnemzedek.hu
Vagy nem. Mind a két esetre született már tanulmány, te meg úgyis azt hallgatsz majd, amit szeretsz.

Dühös vagy? Felháborított a mateklecke? Anyuék ragaszkodnak ahhoz, hogy 9-re otthon legyél? Hallgass metált, az nyugtat! A Frontiers in Human Neuroscience folyóiratban publikált tanulmány pontosan az ellenkezőjét állítja annak, amit korábban a durva és hangos muzsikáról tartottak - vagyis nem tesz agresszívvá meg depissé, épp ellenkezőleg:

megnyugtat.

Leah Sharman, a tanulmány egyik szerzője és a Queenslandi Egyetem pszichológusa szerint ez a fajta dübörgő zene pont, hogy ösztönzőleg hat a kreativitásra, és növeli a boldogságérzetet. Kísérletükben 39, 18 és 34 év közötti (elképzelhetően hosszúhajú és Lemmy-bajszos) rajongót vizsgáltak: egy rakat kényes kérdést tettek fel nekik, majd 10 percre durva metált hallgattattak velük.

"Meglepő, de azt találtuk: amennyire ingerlékenyek voltak a fémzene előtt, annyira kisimultak a hallgatása után. - mondta el Sharman. - Azt találtuk, hogy ennek a stílusnak a kedvelői kb. a saját dühszintjüknek megfelelő, agresszív zenével vezetik, vezették le a fölös adrenalint. Sőt, egyesek a durva muzsikától egyenesen boldognak érezték magukat, ami minimum érdekes eredmény."

Azt is vizsgálták a kutatók különben, hogy fránya hangulat ellen ki milyen zenét választ - micsoda meglepetés: a metál mellett leggyakrabban valami szomorú szirup folydogált a hangszórókból.

Illetve igazából kamu az egész.

Ezt nem mi mondjuk, hanem egy másik tanulmány állítja: Hans-Joachim Trappe, a bochumi Marienhospital Herne kórház főorvosa szerint a klasszikus zene növeli a koncentrációt, a memóriát, a kreativitást és a tetterőt, valamint pozitívan befolyásolja az immunrendszert is. Bár nem mindenkinél, de gyakran fájdalmak, stressz és alvási zavarok esetében is segíthet.

A belgyógyász által a Deutsche Medizinische Wochenschrift című német szaklapban megjelentetett tanulmány szerint azonban vannak olyan emberek is, akiket egyenesen idegesít, stresszel és túlterhel a komolyzene. Esetükben a pop- és rockzene is szóba jöhet, ezeknek ugyanis hangulatjavító, fáradtság esetén pedig élénkítő hatásuk van, így ideálisak monoton tevékenységekhez, de a latin-amerikai dallok is növelik a jó hangulatot és az egyházi zene is nyugtató hatással bír.

Szívritmuszavart is előidézhet A heavy metal és a technozene ugyanakkor "egyes esetekben ezek a zenék segíthetnek az agresszió levezetésében, a harag, a csalódottság és a frusztráció feldolgozásában, de gyorsítják a szívritmust és növelik a vérnyomást is" - mondta el a tudós. Hozzátette: előfordult már hirtelen haláleset technozene következtében fellépő szívritmuszavar miatt. A növényekre is negatív hatással vannak ezek a zenék: lassabban növekednek, vagy egyenesen el is sorvadnak, ha tartósan heavy metalt vagy technót kell "hallgatniuk".

Hm. Tegyünk is egy gyors próbát.

Na? Megmaradsz?