Hoppá: a magyar kamaszok 25%-a elhízott

18/09/19 szerda
ujnemzedek.hu
Na de mi lehet ennek az oka? Hát a mozgásszegény életmód, iparilag feldolgozott, adalékanyagokkal dúsított élelmiszerek, zsírban gazdag ételek,fölösleges, extra szénhidrátok mértéktelen fogyasztása.

Dr. Szabó András szerint legalábbis ezek a fiatalkori elhízás legfőbb okai.

De kicsoda Dr. Szabó András?

Nos, ő a a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója. Ami azért lehet a számunkra ebben az esetben érdekes, mert itt van az obezitás centrum is, ahol az év eleje óta tartó kutatómunka célja a túlsúllyal szembeni hatékonyabb fellépés.

Szóval, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója hangsúlyozta, Magyarországon a 18 éven aluli kamaszok 20-25 százaléka elhízott, ami azért aggasztó arány, mert ezeknek a gyerekeknek a 80 százaléka felnőttkorában is túlsúlyos lesz, ami pedig súlyos egészségügyi kockázattal jár. Az egyetemi tanár beszélt arról is, hogy a klinikán működő centrumban nem támogatják a szigorú kalóriamegvonásos diétákat, inkább pszichológust vontak be a kezelés folyamatába.

A gyermekkori túlsúly komplex probléma, amit egy dietetikus, edző, vagy orvos önállóan nem tud hatékonyan kezelni,

ezért a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán évekkel ezelőtt létrehoztak egy úgynevezett obezitás centrumot, ahol orvosok, táplálkozásszakértők és pszichológusok működnek együtt.

Vagyis a centrumban egy, a túlsúlyos gyerekek pszichológiai gondozását kutató pszichológus foglalkozik a páciensekkel, akik egy mindenre kiterjedő kérdőív kitöltése után folyamatosan kapcsolatban maradnak a szakemberrel. A cél, hogy a normál táplálkozás megtartása és aktívabb életvitel mellett a gyermek a plusz kompenzációs ételeket ne fogyassza el, ne étkezzen unalomból vagy stressz hatására. 

A szigorú kalóriamegvonásos diétákat nem tartja a szakember hatékonynak.

GIPHY

Bár eleinte látványos fogyás tapasztalható, a sanyargató étrend során a szervezet alkalmazkodik a csökkentett kalóriabevitelhez, és a fogyás leáll, a diéta befejeztével ráadásul a gyermek vissza is hízza mindazt, amit lefogyott. Sokkal célravezetőbb, ha egy pszichológus is bekapcsolódik az életmód átalakításába

Dr. Szabó javaslata szerint a túlsúllyal már a kezdeti stádiumban, az első pluszkilók megjelenésekor foglalkozni kell, a hatékony fellépéshez pedig szükséges az egész család együttműködése. Az esetek jelentős részében ugyanis az orvosok is azzal szembesülnek, hogy a szülők sem foglalkoznak az egészségükkel, aminek következtében a gyermek életmódváltása is lehetetlenné válik. Kiemelte, nem a kalóriák számolgatásában van a siker kulcsa, hanem a feldolgozott, ízfokozókkal dúsított élelmiszerek visszaszorításában.  

És hogy mit okoz még a kölökkori elhízás? Nos: olykor BULLY-t.

A zaklatás és a webes zaklatás, a bullyingés a cyberbullying egyre nagyobb méreteket ölt. Egyre gyakrabban hallani fiatalokról, akik nem bírják a nyomást, az iskolai cseszegetést, a trolltámadásokat, és a kommentelők kegyetlenségét, és ezért borzasztó dolgokat követnek el maguk ellen - ne hagyd magad te sem, erősítsd a digitális immunrendszered! Minden témába vágó cikket megtalálsz ITT! Sőt, érdemes csekkolni az aki ver az nem haver hashteget is - erről több infót Itt lelhetsz!