Hogyan utazz a kutyáddal a vonaton, a buszon és a BKK-n?

18/01/22 hétfő
ujnemzedek.hu
Tavaly 44 bliccelő négylábút kaptak el a BKK-n - szóval nem árt tisztában lenni a szabályokkal.

Kutyás ország vagyunk (és a ha már itt tartunk, macskás, bár ez most nem lényeg), a becslések szerint több mint kétmillió házőrző, öleb és egyéb négylábú, farkcsóváló házi kedvenc van Magyarországon, ezen belül kb. 200 ezer Budapesten. A kutyák pedig már csak olyanok, hogy szeretik elkísérni a gazdit a lehető legtöbb helyre, de ha rajtuk múlik, akkor akárhova, bárhova, illetve mindenhova velünk tartanak. És mivel a mozgásigényük sem kicsi, nem ritka eset, hogy egy kutyus a gazdájával utazik a BKK járatain.

De nem mindegy, hogyan történik ez. A hírek szerint tavaly például 44 bliccelő kutyát - illetve a gazdáikat - bírságolták meg az ellenőrök. Utánanéztünk, milyen feltételekkel utazhatnak a kutyák a budapesti tömegközlekedés járatain, és annak is, hogy a vonatokon és Volán buszain hogyan szállíthatóak.

BKK: Ha kiskutyád van, ingyen is elvisszük

A BKK-nak szerencsére külön kiadványa van Hogyan utazzunk kutyával? címmel. Ebből kiderül, hogy a kutyák teljes árú, az adott vonalon és járaton használható jeggyel vagy havi kutyabérlettel utazhatnak (igen, ilyen is van!). A HÉV-en pedigbvonaljegyet kell nekik venni. 

A kutyabérlet ára egy teljes árú havibérlet fele, vagyis 5250 forint egy hónapra. (A precíz BKK egyébként arra is felhívja a figyelmet, hogy a gazdinak is kell érvényes jegy vagy bérlet :). Jegyet is lehet a kutyának váltani, de itt már nincs kedvezmény, éppen annyiba kerül, mint egy embernek: 350 forintba (a sofőrnél 450). 

Vannak olyan kutyák, amelyek ingyen is utazhatnak: mégpedig akkor, ha zárt kutyaszállító dobozban, ketrecben vagy táskában, kézipoggyászként visszük őket magunkkal. A speciális ebek, mint például a rendőrségi vagy vakvezető kutyák, a mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző és személyi segítő kutyák szintén ingyen utazhatnak a BKK-járatokon. 

Fontos, hogy ha nem kézipoggyászként, zárt dobozban vagy táskában szállítjátok őket, akkor mindig legyen rajtuk póráz és szájkosár is - különben nem engednek fel benneteket a buszra, villamosra, trolira vagy metróra. Utóbbinál a mozgólépcsőnél kell nagyon vigyázni, mert a le- és felszállás különösen balesetveszélyes a kutyusok számára. Ja, és legyen nálatok a kutya érvényes oltási bizonyítványa is, ezt bármikor elkérhetik. 

MÁV: kiskutyák előnyben, a beteg kutyák inkább maradjanak otthon

A MÁV honlapján kicsit nehezebb rábukkanni a kutyaszállítással kapcsolatos szabályokra. Azt írják, hogy csak akkor lehet bármilyen élőállattal felszállni a vonatokra, ha azok akkorák, hogy kézipoggyász méretű tartóban vagy táskában szállíthatók. Az oltási bizonyítvány itt is feltétel, és beteg állat nem közlekedhet a MÁV vonatain. A kutyának vehettek jegyet - ennek a neve: élőállat viteldíj - amit az utazás hosszával arányosan kell megfizetni (100 km-re például 350 forint, szóval nem túl drága). De bérletet is vehettek a kutyusnak (ez 100 km-re 16 ezer forintot kóstál). És persze a vonaton is ingyen utazhatnak a speciális segítőkutyák.

Volán: a kutya szállítása annyiba kerül, mint a poggyászé

A busztársaság a legszűkszavúbb a kérdésben: azt írják, hogy utasonként egy kutya zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve is szállítható. A távolságnak megfelelő kutyajegyet kell vásárolni. Ezzel kapcsolatban egy másik helyen azt írják, hogy a kutyajegy ára annyi, mint a kézipoggyász szállításának díja. Vagyis 50 kilométerig 155, 50-100 km között 200, 100 km felett pedig 275 forint. Ezek szerint jobban jártok, ha busszal indultok hosszabb útra a kutyátokkal.

A vakvezető és a rendőrségi kutya természetesen itt is ingyen utazhat.