Hogyan legyek író?

18/01/30 kedd
ujnemzedek.hu
"Hogyan legyek író?" Ha valaha is kacsintgattál az írás felé, biztosan benned is felmerült már ez a kérdés. Van, akinek csak le kell ülnie egy üres oldal elé, van, akinek kellenek biztonsági kapaszkodók, egy kis útmutatás az írás világában. A legtöbbet ismételt kérdésekre kerestük a válaszokat.

Az íróvá válásnak számos lépése van. Van, ami kihagyható és van, ami mindenképp szükséges. Lássuk, mi az, amit minden hivatásos író tanácsol és szorgosan gyakorol is!

hogyan legyek író
"Akkor most, hogyan legyek író?" (Fotó: Stocksnap)

 • Olvass sokat! - Ahhoz, hogy széles és jó szókinccsel rendelkezz, olvasnod kell. Nem, nem elég csak a kötelezőket, olvasnod kell különböző témákban és műfajokban. Persze a lusták ezt a részt rendszerint átlépik, de nem ajánlott csak úgy átsiklani felette. 
 • Teremtsd meg a környezetet! - Ahhoz, hogy minden nap rá tudd szánni az időt az írásra, meg kell teremtened a környezetet, ahol békésen és zavartalanul tudsz alkotni. Takarítsd le az íróasztalod! Pakolj el minden kütüyt és csipogó tárgyat, beleértve a telefonodat is hiszen, ha komolyan írni akarsz, el kell tenned minden zavaró tényezőt. Valljuk be, még tanulás és meló közben is pötyörészünk a telefonunkon, ilyenkor ne esnénk kísértésbe? Ha megvagy a takarítással, vedd körbe magad olyan képekkel, tárgyakkal, amik az írásra motiválnak. Készyíthetsz egy DIY storyboardot, amire képeket ragasztva ábrázolhatod a regényed történetét vagy kiemelésre váró pillanatait. Ezek majd emlékeztetnek a történeted vázára.
 • Írj rendszeresen! -  A rendszer a legfontosabb egy kezdő író, sőt még egy sikeres író életében is. Nem mást mondja ezt, mint Stephen King! Azért, ha ő mondja, akkor már tényleg fogadd meg, hisz kell tőle nagyobb írókoponya példaképnek? Az írásról című könyvében ki is fejti, hogy egy kezdő írópalántának napi tíz oldalt ajánlott megírni. Hogy miért? Mert akkor nem veszlik el a sztorid fonala. Folyamatosan él a fejedben, nem kell órákat vagy napokat elvesztegetned, hogy újra felvedd a történeted szálát. 
 • A cselekményvázlat sokat segít! - Vannak, akik csak úgy megírnak egy regényt, mindenféle előzetes elemzés nélkül, de a kezdő írónak szüksége van egy kis segítségre. Ha megvan a sztorid, írj hozzá egy vázlatot, ez majd fogja a kezed és segít végigmenni a könyv jelenetein. Ráadásul sokkal könnyebb úgy írni, hogy tudjuk merre tart a történet, nem csak úgy írunk valamit a vakvilágba, aminek sose lesz vége vagy épp félbehagyjuk. 

Milyen személyiségtípusnak való az írás? 

Mostanában sokat mondogatott közhely lett, hogy író bárki lehet. Ami talán igaz is, viszont nem árt bizonyos képességek, affinitás  birtokában lenni ahhoz, hogy jó író váljon belőled. Hogy mi ezek? Lássuk!

 • Dús fantázia: Ahhoz, hogy megalkoss egy történetet, kidolgozz 5-6 karaktert, rengeteg képzelőerőre lesz szükséged. Egy regény során hosszasan ki kell bontani a szereplők külső és belső tulajdonságát, szokásait és életüket. Ehhez jön még hozzá az, hogy az adott szereplőket el kell juttatnod A-pontból, B-pontba úgy, hogy közben a cselekményt is ki kell bontanod.  

 • Grafománia: - Jegyzetelés, kiegészítés, átírás, törlés és újraírás - ezek a szavak végigkísérik az utad a regényírás során. Fontos, hogy szeress írni, hiszen nagy meló van egy könyv megírásában. Számos íróasztal mögött töltött óra vagy akár évek eredménye egy-egy könyv megszületése, szóval nem árt, ha grafomán vagy! 

 • Szókincs: - Az olvasás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megalapozza az ember szókincsét. Ezért is fontos, hogy mielőtt nekilátnál írni, olvass el pár regényt, keresd meg azt a hangot, amiben te is szívesen alkotnál. Te leszel a mesélő vagy inkább a szereplőd szemszögéből írnál? Ha elolvasol mind akettőre legalább 1-2 könyvet, rá fogsz érezni arra, hogy mi is áll hozzád a legközelebb. 

 • Visszajelzések elfogadásának képessége: - Vagyis a kritika elfogadása. Ha már Stephen Kinget emlegettük, nagyon jó példát írt le a fent említett könyvében. Mivel ő már fiatal korában elkezdett rémtörténeteket írni, így hamar is kapott kritikákat. Az elején még csak elutasításokat kapott, de ezek nem törték le, sőt! A leveleket, amikben az elutasító válaszokat kapta, egy falon lévő szegre tűzte fel. Rövid időn belül annyi levél gyűlt össze a szegen, hogy kifordult a falból. Ezt követően nagyobb szeget ütött a falba és folytatta az írást. Hogy mi a tanulság? Ha tényleg ezt akarod csinálni, akkor csináld! Írj és viseld el az olykor felrótt kritikákat. Persze csak akkor vedd magadra, ha építő jellegű, ha találsz benne hasznos infókat arról, miben kellene fejlődnöd! 

Hol lehet tanulni, ha valaki író szeretne lenni? Ezt oktatják iskolában is?

Ha komoly szándékaid vannak az írással, ha mondjuk ezt szeretnéd űzni munkaként, akkor érdemes már gimiben ráfeküdni az ehhez kapcsolódó tantárgyakra. Hogy miért? Mert a továbbtanulás során tudsz olyan szakot választani, ami esetleg közelebb visz a céljaidhoz, ami ad egyfajta képzést és alapot. A következő szakokon tudsz továbbtanulni, ha az írás felé indulnál el. 


Fotó: Stocksnap

1. Strukturált tanulás:

 • magyar szakon - Ezt magyarázni sem kell. Mindent megtudhatsz, amit az írásról és egyáltalán az irodalomról tudnod kell. 
 • média és kommunikáció szakon - Itt is lesznek írással és a különböző stilisztikai területekkel kapcsolatos óráid, gyakorlatot szerezhetsz akár élesben valamilyen újságnál, így megismerhetsz szerkesztőket, lektorokat, akik esetleg későbbiekben segíthetnek lecsekkolni az elkészült művedet. 
 • online kurzusokon: Számtalan írás workshop indul el minden évben, ami nem ingyenes, de érdemes lehet befektetni a fejlődés és a segítségek érdekében. Írd be akeresőbe, hogy "író workshop" és máris kidobja az aktuális lehetőségeket. 

 2. Learn by doing + autodidakta módon: Ehhez sok szorgalom és kitartás szükséges. Ha nem mennél kurzusokra és inkább a saját fejed után mennél, akkor itt az ideje, hogy átböngészd az internetet. Számos cikk készült már arról, "hogyan legyek író" de rengeteg infót találhatsz arról is, hogy sikeres és publikáló írók miket mondtak a témával kapcsolatban. A kiadók és a könyves blogok is előszeretettel foglalkoznak ezzel a kérdéssel, érdemes lecsekkolni az ő oldalukat is és bekövetni őket online felületen. 

Hogyan kezdj neki? 

 1. Válaszd ki, hogy mit szeretnél írni (esszé, regény, blog..) Ez az első és legfontosabb dolog. Ki kell találnod melyik műfaj illik hozzád leginkább, melyikben tudnál valami jót és élvezeteset alkotni. 
 2. Találd ki a saját sztorid. Lemásolni vagy utánozni azért sem érdemes senkit, mert az olvasókat nem lehet átverni. Beérnéd egy olcsó utánzattal? A saját sztorid sokkal értékesebb! Megéltél valami fantasztikus dolgot vagy épp egy tragédiát? Vesd papírra egy történetbe foglalva, sokkal hitelesebb és elismertebb lesz, mint valakit lekoppintani. 
 3. Olvass konyveket, cikkeket a témában és gyűjts anyagot az írásról magáról mint tevékenység. Tapasztald ki, hogy mik azok a dolgok, amik segítenek vagy épp hátráltatnak. Neked az a jó, ha megy valami zene a háttérben? A Spotify-on számtalan gyűjtemény van, ami segít kikapcsolódni a valóságból, miközben az agyad ellazul, az elméd pedig szárnyra kel. Ellenkező esetben, ha zavarnak a zajok érdemes bezárni ajtót és ablakokat és visszavonulni a szobádba, ahol nyugalom vesz körül. Olvass utána mások, hogy csinálják, Leiner Laura például így írta meg fantasztikus könyveit, csekkold

Könyvkiadás, na de hogyan?

1. Olvasd át a kész anyagod többször. Ha még nem vagy biztos egy-egy részben olvasd át, írd át vagy egészítsd ki. Fontos, hogy ne legyenek benne helyesírási hibák, mert ettől hamar kiábrándulnak a kiadók. Legyen igényesen összerakott a szöveged, neved és a munkacím legyen feltűntetve, a regény szövege legyen sorkizárt, de bekezdésekre tagolt. 

2. Kérj külső segítséget. (szerkesztő, barát, próbaolvasó, tanár) Ha úgy érzed nem megy egyedül vagy nem ismered elég jól a szerkesztési feltételeket, akkor fordulj külső segítségért. Hasznos lehet, ha beavatod egy tanárodat vagy, ha profi szerkesztőt keresel fel. Azt azért ki kell emelni, hogy a hivatásos könyvszerkesztők nem olvassák el ingyen egy szerző munkáját sem, ezért érdemes rákeresned a neten, hol és kik készítik el ezt neked barátságos áron. 

3. Pályázz vagy juttasd el kiadókhoz a kéziratod. Minden évben indulnak pályázatok kezdő írók számára, ezért érdemes olyan oldalakat bekövetni, mint a PáláyzatMenedzser vagy az Irodalmi Pályázatfigyelő.

4. Könyvkiadás menete, jogdíjak stb. Ezek  már a bonyolult részei a könyvkiadásnak. Minden kiadó személyre szabott szerződéstervezettel rendelkezik. Hogy néz ki egy ilyen? A kiadók oldalán általában fel van tűntetve. Példának pedig itt az Álomgyár Kiadó kiadás menetét leíró bejegyzése. 

Egy a lényeg: Soha ne add fel!

Ha kőkeményen erre adtad a fejed és ezt akarod csinálni mindenáron, akkor a legfontosabb, amit megtehetsz, hogy soha nem adod fel! Elcsépeltnek tűnhet ez a mondat, de nézz körbe az írók világában! Azért tartanak ott mert nem futamodtak meg egy-egy rossz kritika hallatán. Végül pedig, álljon itt egy idézet, ami jól jöhet, ha nem megy az írás vagy szimplán a rosszabb napokon: 

Az írás nem pénzkereset, nem arra szolgál, hogy híresek legyünk, randizzunk, lefektessünk valakit vagy barátokat szerezzünk. Végső soron gazdagabbá teszi annak az életét, aki olvassa a munkánkat, és gazdagítja a saját életünket is. Boldogít? Igen, boldogít. - Stephen King