Hihetetlen, de a fejdokik már egy képregényből megállapíthatják, mi a probléma

17/04/28 péntek
ujnemzedek.hu
Az ember azt gondolná, hogy a Rorschach-teszten túl más módszere nincs is a pszichológusoknak a bajok megállapítására. Tévedés!

Tisztázzuk először: a Rorschach tintafolt-teszt egy komplex pszichológiai, diagnosztikai mérőeszköz, egyike a XX. század legáltalánosabban használt projektív tesztjeinek. Célja, hogy a pszichológus más vizsgálatok kiegészítése érdekében feltérképezhesse a vizsgálati személy személyiségstruktúráját.

Ő itt Hermann Rorschach.

Ez meg itt egy, a rakat más pszichológiai felmérőteszt közül - mert az ember azt gondolná, hogy több talán nincs is. Pedig van. A "Psychobook: Games, Tests, Questionnaires, Histories" c. gyűjteményben egy rakat ehhez hasonló rajz található:

Na most ennek az oldalnak az alapján - nem a betegséget, kórt vagy tévképzetet, hanem - aazt állapítják meg a szakemberek, hogy a páciens gyóyításának milyen irányból lehet nekivágni.  "A teszt az önismeret vagy az önbecsülés jelenlegi állapotát jelezheti, ami rettentő hasznos a terápiához" - írja Mel Gooding, a könyv egyik szerkesztője.

Szóval rábök ezek közül a páciens egyre, és akkor nagyjából be lehet lőni (mint sörétessel az éjszakába) hogy a gondokkal küzdő egyén milyen bajjal birkózik.

Így működik ez is itt:

Ez a teszt például a családbeli viszonyokat térképezi fel - hogy mekkora sikerrel, az kérdés, de kezdésnek tutijó a dolog. A képek jelentése különben a következő:

1. Kizárt 2. Parancsnok 3. Elköltözés ideje 4. Megterhelt 5. Menekülés 6. Egyesített 7. A főnök 8. Jól kiegyensúlyozott 9. Hibáztatott10. Visszatérve 11. Kisebbségi érzés 12. Kívülálló

 

És akkor mondja valaki, hogy a pszichológiában nincsen potenciál.