Hét jó tanács azoknak, akik tényleg ki akarják maxolni az olvasási limitüket

17/05/09 kedd
ujnemzedek.hu
Használd ki az üres perceket, ne kürtöld tele a környezeted azzal, hogy te most többet akarsz majd olvasni, és használd a papíralapút. Ezek a Harvard egyetem tanácsai. Van ám több is.

Atyaég, mennyit írtunk már arról, hogy az olvasás... hm... MENŐ! És miért írtunk ennyit az olvasás kúlságfaktoráról? Mert ez talán az egyetlen függőség, ami nem okoz életreszóló károsodást, sőt. (Oké, a futást pl. most ne vegyük ide, de érted, miről van szó.)

Na most a Harvard egyetem kutatása most arra ment rá, hogy vajon hogyan olvashatnánk még többet és többet. Mert ne kerteljünk, többet olvasni mindenki akar, és általában azt is hazudjuk, hogy kb. minden nap olvasunk 87 órát, ráadásul ezeket a könyveket tuti. És közben nem mondunk igazat.

De valóban lehetne (nyilván érted a túlzást) napi 87 órát olvasni? Lehetne. A Harvard összeszedett néhány tanácsot, hogy hozd ki az olvasási limitedből a maximumot. 

Nem tetszik? Hagyd a francba

Bocs attól, aki szereti, de Sorok Írójának a Vörös és Fekete konkrétan olyan volt, mintha smirglivel kezelnék minden oldalon a szemgolyóját. Mégis végigolvasta. Tuti, neked is megvan az a könyv, amit "muszájból" olvastál el - a nagy irodalmi izé része, tehát Ismernem Kell.

Hát a fenéket.

Az olvasás élvezet: ha nem köt le, senki sem fog pisztolyt tartani a fejedhez azért, hogy szó szerint végigrágd magad rajta. A Harvard kutatója szerint ráadásul ezzel csak azt éred el, hogy megutáld az olvasást magát. Kell ez neked? Eláruljuk: nem. És különben is, azt olvasol, amit akarsz.

Cipeld magaddal

Jó, egy téglányi Amerikai Istenekkel nyilván nem egyszerű meglépni a dolgot, de azért nem lehetetlen: vegyél e-book olvasót, és használd ki az üres perceket. Metró, buszmegálló, mozgólépcső, gyorsbüfé előtt a sor. Úgy beleszoksz, hogy csak na.

Maradj csendben

Vagyis ne mondogasd el mindenkinek, hogy te most arra gyúrsz, hogy minél többet olvass. Kutatások szerint ezeknek a projekteknek így van a legkisebb esélye arra, hogy teljesüljenek. Így lenne vajon? Tegyünk egy próbát? Inkább ne. Maradjunk szépen csendben, olvasni úgyis csak kussban lehet.

Kapcsold ki azt a hülye tévét

Vagy laptopot. Vagy a Facebookot. Vagy a bármit. Volt egy kutatás, amiben két csoportra osztották a résztvevőket, és mind a kettőjüket arra biztatták: rakjanak ki egy puzzlet. Csakhogy az egyik csoport elé leraktak egy nagy rakat sütit is. Akik előtt ott volt a finomság, egy idő után szépen abbahagyták a játékot, míg az éhkoppon tartott srácok szépen kirakták a kirakóst.

Ugye érthető a tanulság?

Harvardék a papíralapúra esküsznek

Mi magunk imádjuk a frissen nyomott könyvek illatát. Nem is kérdés, hogy épp ezért  anyomtatásra esküszünk - de nehéz lenne tagadni az e-book előnyeit. Csak ugye ha e-book reader zümmög a kezedben, jó eséllyel fellép az előbbi pont: e-mailt csekkolsz, Facebookot nézel. A papíralapú ilyet nem tud - de ez tuti, hogy nem is baj.

Evés, ivás, levegővétel

Olvasás. Kb. egyenrangú dolgoknak kellene tekintenünk őket, és akkor nem lenne semmi gond a "többet akarok olvasni"-tétellel. Szóval a Harvard szerint ne készülj rá, ne tekints feladatnak - egyszerűen olvass.

Nézegess listákat

Mit olvashat Stephen King? Hát Mark Zuckerberg? Érdemes lecsekkolni, mert ha egy példaképed, vagy neadjisten magának az atyaúristennek az olvasási listáit nézed, jó eséllyel téged is érdekelni fognak az adott olvasmányok. (Ha meg belekezdesz, és nem tetszik, félbehagyod - lásd első pont.)