Használt gumiabroncsból készítenek szuper bicikliutat Miskolcon

17/06/30 péntek
ujnemzedek.hu
1 kilométer egyenlő 2000 gumiabroncs. Mondtuk már, hogy a cucc környezetbarát is?

A gyakorlatilag ledarált gumiból álló bicikliutat a Kriba-Hungary Kft. dr. Erdélyi János műszaki fejlesztővel együtt a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karával közösen kísérletezte ki. Gyakorlatilag úgy lehet vele dolgozni, mint a betonnal, de azzal szemben ezt - mivel rugamas - biztonsággal használhatják a cangásokon kívül a görkorisok, deszkások, kocogók, kerekesszékesek, babakocsival közlekedők is. 

A neve különben Rubway.

A 2014-ben indult, uniós támogatottságú projekt alapvetően azért született a használaton kívül álló, szemétnek minősülő gumik felhasználásán túl, hogy a használaton kívüli sínpályák könnyen bicikliúttá alakíthatóak legyenek. Ahogy azt a boon.hu írja: a napokban tartott projektzárón jelen volt Masa Zoltán, a Kerékpáros Magyarország Szövetsége elnöke - ők ugyanis tesztelték is az utat - aki kiemelte: az olcsó karbantartása miatt kitűnő kerékpárút-alapanyag, ugyanakkor megfelelő a tapadása és a rugalmassága is, csak pozitív tapasztalatuk van róla.

Flow és shield 

Ezekben a típusokban készülhetnek az utak: a különbség annyi, hogy a flow átereszti a csapadékot, a shield pedig elvezeti. Az út nem repedezik meg, nem kátyúsodik, ha pedig mégis valami kár éri, egy ember kevés munkával szinte észrevétlenre javíthatja.