Hangoskönyv: kár kihagyni az élményt

18/02/07 szerda
ujnemzedek.hu
Utazz, sportolj, vagy csak feküdj a pamlagon - a hangoskönyv mindig ott lehet veled. Mondjuk a részleteket.

De első körben beszéljük is meg gyorsan

hogy mi a fityfene az a hangoskönyv? 

Az évszám 1932: ekkor jelent meg az első hangoskönyv - igaz, akkor még beszélő könyvnek hívták, és leginkább a látássérültek és a vakok számára próbálta visszaadni az olvasás élményét. Aztán az évek alatt készült például egy rakat meselemez is, amelyek gyakorlatilag (mondjuk) bakelire vett hangjátékokként funkcionáltak - ezek azonban nem a klasszikus értelmeben vett, egyetlen ember által felolvasott könyvek voltak (lásd pl. Alice Csodaországban).

A nagy áttörést a hangoskönyv-történészek (ha vannak ilyenek) 2002-től szokás számítani (annak ellenére, hogy a vakok szövetsége már az 1960-as évek eleje óta ad ki hangoskönyveket tagjai számára, kereskedelmi - formában)  - ekkor jelentek meg az első „igazi” hangoskönyvek, melyek jogtisztán, kiadott formában kerülnek a boltok polcaira. Szóval a hangoskönyv: lehet kazettán, audio CD-n, vagy MP3-CD-n rögzített hanganyag. Hallgatható betegen,nem betegen, ágyhoz kötve, futás közben a Margitszigeten, elalváshoz, felkeléshez, kötelezők bebiflázáshoz, vagy csak úgy. Elérhetőek versek, novellák, mesék, nem mesék, horrorsztorik és önéletrajzok, bestsellerek és nem bestsellerek, krimik és románcok, ponyvák és a magas irodalom. A vakok és gyengénlátók könyvtári ellátásában fontos szerepet játszanak.

A látássérült emberek mellett a diszlexiás gyermekek és felnőttek tanulásában és művelődésében is nagy szerepet játszik ez a dokumentumtípus. De fontos: NEM CSAK nekik - ahogy a Narancs kitűnő cikkében Révbíró Tamás műfordító felidézi: "Amikor 1975-ben először jártam Londonban, feltűnt, hogy az összes könyvesbolt tele van hangoskönyvkazettákkal. Nem értettem a dolgot, nem gondoltam, hogy ennyi látássérült lenne Angliában. Csak később tudtam meg, hogy a hangoskönyveket mások is hallgatják".

Milyen a hangoskönyvek formátuma?

Ott van például a a MEK mp3 állománya - jelenleg közel száz meghallgatható könyvet tartalmazó hangoskönyvpolcon a magyar és a világirodalom legjelesebb művein kívül tájnyelvi szótár és mitológiai alapmű egyaránt található. De ha szakmai adatokra vagy kíváncsi, íme: audio CD-n sztereó (2.0) PCM hang 44,1 kHz-en mintavételezve 16 biten, DVD-n Packed PCM (Meridian Lossless Packing) formátumban: DVD-Audio[2] lemezen monó (1.0) hang 44,1 kHz-en mintavételezve 16 biten. Egy DVD-re kb. 25 óra hanganyag fér el. Linear PCM formátumban: DVD-Audio lemezen monó (1.0) hang 16, 20 vagy 24 biten 44,1, 48, 88,2, 96, 176,4 vagy 192 kHz-en mintavételezve.

hangoskönyv
Rengeteg régi kedvenc elérhető hangoskönyv formátumban

De inkább mutatjuk, hol lehet ingyenes hangoskönyvekhez jutni: pl. itt, de akár itt is, vagy itt. Ha az ember ügyesen vadássza a Youtube-ot, szintén komoly kincsekre bukkanhat,d e a már fentebb említett MEK könyvtár is csontig van hangoskönyvekkel.

Szóval HALLGASS!