Ha ezt a feliratot látod, akkor kamu hírrel van dolgod

16/12/19 hétfő
ujnemzedek.hu
Az elmúlt időszakban, az amerikai elnökválasztás idején rengeteg vád érte a Facebookot és Mark Zuckerberget, hogy nem akadályozták meg a kamu hírek terjedését a közösségi hálón. Mark elmondta, hogy a legtöbb poszt nem fake a facebookon, viszont van egy módszer, amivel ki tudják szűrni a valótlant állító posztokat.

Mostantól bárki jelenteni tud posztokat, oldalakat és felhasználókat ha úgy ítéli meg, hogy hazugságokat terjesztenek. A felhasználók jelentéseit a Facebook figyelemmel kíséri, a gyanús bejegyzéseket azonnal kiszűri, majd továbbítja a külön ezt a célt szolgáló szervezetnek, a  Poynternek. Mivel nemzetközi cégről beszélünk, így legfőképp idegen nyelvű cikkeknél lesz látható a figyelmeztető jelzés, de a funkció már elérhető magyarul is, így bármikor lecsekkolhatjuk mi is.

A tartalmaknál a Disputed (Vitatott) felirat jelenik meg, ebből már előre láthatjuk, hogy nem biztos, hogy hiteles infókat olvashatunk majd a cikkben. Ezután a figyelmeztetés után is bárki meg tudja osztani majd az adott posztot, viszont hirdetésként nem használható. 


forrás: facebook

Zuckerberget kiemelte, hogy a jövőben a kamu oldalak sem tudnak majd álhíreket terjeszteni és látogatókat bevonzani mert nem lesznek elérhetők ezek a linkek. Jobban figyelnek majd a megjelenő hírek rangsorolására, ennek pedig azok a posztok esnek áldozatul, amit kevesen olvasnak el de sokan osztanak meg. 

forrás: theguardian