Friss kutatás szerint egyre jobban bejön nekünk a hangoskönyv

18/07/25 szerda
ujnemzedek.hu
A legújabb brit kutatás szerint erősen feljöttek az ismeretterjesztő könyvek a top listába, de a gyermekirodalom is szépen menetel felfelé a dobogóra.

Évről-évre érdekesen alakul a könyvek sikerlistája az Egyesült Királyságban. A legutóbbi felmérésekből az derült ki, hogy a britek kétharmada vásárolt 2017-ben könyvet és szerencsére a legtöbben saját maguknak.

Az olvasási szokások a következőképp alakultak az elmúlt évben: 

  • A megkérdezett emberek véleménye alapján tízből hatan olvasnak heti rendszerességgel. Ők többnyire irodalmi vagy non-fiction alkotásokat olvasnak. 
  • Naponta a lakosság harmada olvas, ami nem számít rossz aránynak. 
  • Az e-könyvek terén más a helyzet, tízből csupán hárman fanyalodnak erre a verzióra, többségében nők. Eszközök terén a hagyományos e-book olvasók mellett a tabletet és az okostelefont is használják olvasásra a könyvmolyok, különösen a fiatalabb generáció.  
  • Ezzel szemben a hangoskönyv igen kedvelt lett a britek körében, minden hetedik "olvasó" használja ki ezt a lehetőséget. A legtöbb hangoskönyvet a 25-34-es korosztály vásárolja, legtöbben valamilyen előfizetéses platformról, digitális verzióban tölti le a kiválasztott könyvet. A kutatásból az is kiderült, hogy ezt a formátumot csak személyes szórakoztatásra használják az olvasók. Hangoskönyvet ajándékozni még túl furcsa szokás. 
  • A bestsellerek terén a nyomtatott könyvek viszik a prímet. Az Egyesült Királyságban 2017-ben Jamie Oliver 5 hozzávaló című szakácskönyve volt a listavezető. 

Még több érdekes infót olvashattok a kutatásról a Nielsen tanulmányából ide kattintva.