Francnak villog az az izé ott a Balatonnál?

17/06/16 péntek
ujnemzedek.hu
Igen, az a viharjelzés, de mikor mit is jelent? Összeszedtük!

Mindenki látja, hogy villog a cucc, de valljuk be őszintén: nem igazán tudjuk mikor mit jelel éppen nekünk.  Na lássuk.

Amikor nincs semmi

Igen, ez azt jelenti remek idő van, vidáman lubickolhatunk, hiszen a vízfelület sima és a szél is max 15 km/órával fújdogál. Ugyanez a helyzet még akkor is, amikor enyhe kellemes szellő kap bele a napernyőkbe, de szigorúan csak akkor, ha ezt maximum 40 km/óra sebességgel teszi, már kisebb hullámok is lehetnek a vízen. Egyértelmű: ilyenkor nincs fényjelzés

ez egy remek oktatóvideó 2007-ből, kicsit retrós is, de elmondják, amit tudni kell

…, de amikor percenként 45-öt villan…

Ez nem más, mint az elsőfokú viharjelzés, ilyenkor a csónakok már csak a part közelében lehetnek, bár a gyakorlott szörfösök ilyenkor még suhannak egyet, érdemes felkészülni, hogy hamarosan iszkiri lehet. A szél ilyenkor már 60 km/órával is fújhat, azt már azért érezni lehet na.

Durvulunk: 90/perces villanások

Nem meglepő, hogy ez már a másodfokú viharjelzés. Igen, ez az, amikor vihar van. Ennek is persze van 3 alfaja szélerőségtől függően (erős, viharos, orkán), de szinte mindegy, hiszen veszettül villog már ilyenkor a jelzés. A csónakoknak irány a part és a nagy vitorlások is csak megfelelő intézkedések mellett maradhatnak a vízen. Az erős viharban már a motoros hajóknak is ki kell kötniük a parton. Ugye azt nem kell mondani, hogy az orkánban csak a speciális mentőegységek lehetnek bent a tóban.

A balatoni vízirendészet segélyhívó száma: 1817.

Mi van, ha nem látom, hogy hol villog?

Semmi! Hiszen remek viharjelző applikációk vannak már okostelefonokra.

Itt a Tavihar vagy a Meteora (Android , iOS)

Az első a Katasztrófavédelem, a másik pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat progija, nyugodtan rábízhatjuk magunkat.