Folyton összekoszolod a billentyűzetet?

18/11/08 csütörtök
ujnemzedek.hu
Amikor rendszeresen használunk egy billentyűzetet, előbb-utóbb elkerülhetetlenül bepiszkolódik. Megesik, hogy felette fogyasztjuk el a reggeli szendvicsünk, mellette eszegetjük meg a vacsinkat, vagy épp játék közben ropogtatunk egy kis chipset, amiből morzsák hullhatnak a rések közé.

Ha te is notóriusan a gép előtt majszolgatsz, akkor ideje, hogy kitakarítsd!


Fotó: Pixabay

Piszok, por és morzsák

Ezek a leggyakoribb dolgok, amelyek a billentyűzet különböző gombjai között rejtőzhetnek. Hogy mit tehetsz ebben az esetben? Húzd ki a billentyűzetet, vidd olyan helyre, ahol nem baj, ha kiszóródik a morzsa. Ezután fogd meg és fordítsd fejjel lefelé, majd rázd meg többször is.

Ha nem működött ez a variáció és még mindig morzsákkal teli a billentyűzeted, akkor sűrített levegőre van szükséged. Ezt a legtöbb számítógépes boltban be tudod szerezni. Ha megvan, fújj levegőt a gombok közzé, így a palackból kiáramló levegő kisepri a morzsákat a résekből.

Zsíros, ragacsos nyomok

Ha a billentyűzet használat közben kiöntötted mondjuk az innivalód vagy bármilyen ragacsos folyadékot, akkor mélyebb és intenzívebb tisztításra van szükség. Először húzd ki a billentyűzetet, majd vagy izopropil-alkohollal vagy körömlakklemosóval átitatott anyag segítségével töröld át a gombokat és azok réseit.

A mélytisztítás kicsit nehezebb feladat

Hogy állíthatod vissza billentyűzetet eredeti állapotát? Távolítsd el az összes rajta lévő gombot, hogy hozzáférj az alaphoz, amibe a morzsák és piszkok hullottak.  Fontos: mielőtt nekiesnél, tanácsos fotót készíteni a billentyűzetről, hogy emlékezz arra, melyik gomb, hol található.

Miután végeztél a tisztítással, csatlakoztasd a billentyűzetet a gépedhez, majd kapcsold be. Ezután csekkold le, hogy minden gomb úgy működik, ahogy kell. Persze a gombok levétele már egy haladó szint, ha még sosem csináltál ilyet, jobb, ha szakemberre bízod – vagy veszel egy új billentyűzetet.

Forrás: pcgamer.com, Kiemelt kép: Pixabay