Fogadalom OFF: újévi okoskodás helyett inkább szerezz konkrét célokat

18/01/02 kedd
ujnemzedek.hu
Az önámítás helyett inkább a kudarc elkerülésére koncentrálj.

Mi a közös a Szilveszterben és a tanévkezdésben? Jellemzően az, hogy legalább ugyanannyi fogadalom születik, csak míg a téli időszakban inkább az életvitellel kapcsolatban, addig az őszi verzióban a tanulmányok kerülnek előtérbe. A nyári szünet után az ember hajlamos arra, hogy kipihent állapotban őrült feladatokat vállaljon – megnyerni az OKTV-t kémiából úgy, hogy a kovalens kötésre azt hiszi, a nagymama speciális horgolási technikája, vagy nettó színötös bizonyítvány és két emelt érettségi úgy, hogy erős kettes az év közbeni teljesítmény.

Az ilyen vállalások általában annyi ideig tartanak, mint az újévi fogadalmak. Az ember nekiugrik hatalmas hévvel, aztán pikk-pakk elfogy a lelkesedés ráadásul semmi sem úgy megy, ahogy terveznénk.

Mit lehet tenni ellene?

Természetesen ismernünk kell magunkat. Ha tudjuk, hogy lusták vagyunk ahhoz is, hogy levigyük a kutyát sétálni, akkor hiába tűzzük ki célnak a kockás hasat nyárra, nem fog összejönni. Ugyanez igaz a tanulmányokra is. Nem kell kapásból a doktori címre lőni, egyszerűen ésszerűsíteni kell azt, amit eddig csináltunk. Ha jobb jegyeket akarunk, akkor ne azt mondjuk hogy „jobb jegyek idén!”, hanem azt, hogy „plusz egy óra tanulás minden nap”. Nem az eredményre kell koncentrálni, hanem az útra, ami az eredményhez fog vezetni.

A másik, ami fontos, hogy ha esetleg nem is sikerül teljesíteni a kitűzött célt, nem kell elkeseredni. Csak azért, mert nem lett ötös a témazáró, még nem jelenti azt, hogy fel kell adni, és visszatérni a punnyadásba. Az akaraterőt is lehet edzeni, apránként kell csinálni, a pozitív megerősítés pedig majd egyre jobb teljesítményre sarkall. Ami ma nem sikerült, majd holnap összejön. Próbálkozni kell, feladni viszont tilos!