Felvettek? Na, akkor ezeket az új szavakat kell megatnulnod!

17/07/31 hétfő
ujnemzedek.hu
Esélytelen, hogy ne találkozz velük már akár az első félévben

Új környezet, új szabályok, új fogalmak, amik ezek után meghatározzák a hétköznapjaid. Hogy ne tévedj el az idegennek tűnő szavak erdejében, most összeszedtünk a legfontosabbakat.

előadás: Olyan, tanrendben szereplő tanóra, amelyen elsősorban az oktató szóbeli magyarázata segíti az ismeretek elsajátítását. A kreditértékű előadás számonkérése a kollokvium, az az a vizsga. Szóval nem árt naponta látogatni az órákat, vagy jóban lenni a csoporttársakkal és beszerezni tőlük a szükséges jegyzeteket. 

 creepy way sleeping student GIF

Forrás: Giphy

kötelező tantárgy: Az a tantárgy, melynek teljesítése a szakon mindenki számára elő van írva. Ezeken illő megjelenni, még ha a legdurvább bulit is toltad előző nap.

mintatanterv: Ha lövésed sincs, hogy kell összeállítani az órarended, akkor ez alapján simán megcsinálhatod. Így tuti nem szúrod el.

kurzusfelvételi (tárgyfelvételi) időszak: A szorgalmi időszak első pár hete, amikor összedobod az órarended a félévre.

 student sassy model wisdom affairs wildcat GIF

Forrás: Giphy

kollokvium:  Előadás esetén alkalmazható számonkérési forma. Valamely tantárgy anyagának számonkérése a vizsgaidőszakban, írásbeli, szóbeli vagy kombinált formában. Eredménye a vizsgajegy. Értékelése ötfokozatú skálán történik. A kollokvium során az oktatónak arról kell meggyőződni, hogy a hallgató milyen szinten sajátította el a tananyagot, illetőleg arról, képes lesz-e az erre épülő további tananyag elsajátítására.

zh: A zárthelyi dolgozat a tantárgyi programban meghatározott ismeretanyag egy részének vagy egészének számonkérése írásbeli formában. Értékelése ötöstől egyesig tart.

javítóvizsga: A javítóvizsga a sikeres vizsgának az adott vizsgaidőszakban történő megismétlését jelenti.

uv: Az utóvizsga  a sikertelen vizsgának az adott vizsgaidőszakban történő megismétlését jelenti. Az utóvizsgára legkorábban a sikertelen vizsgát követő harmadik naptári napon, szigorlat esetén legkorábban az ötödik naptári napon kerülhet sor. Záróvizsgát egy vizsgaidőszakon belül nem lehet ismételni.

 school test college class high school GIF

Forrás: Giphy

tanév: Nem árt tisztában lenni az időtartamával, főleg ha nem akarunk utolsó héten rádöbbenni, hogy már nincs több időnk új ZH-t vagy UV-t felvenni. Szóval a tanév tíz hónapból áll!

passzív félév: Ha felvettek és beiratkoztál, akkor létrejött a hallgatói jogviszony. Ettől kezdve a diplomaszerzésig, vagy az adott karról való elbocsátásig hallgató vagy. Ez azonban nem jelenti azt, hogy feltétlenül minden félévben látogatnia is kell az egyetemet. Ha egy adott félévben nem akarsz egyetemre járni, akkor megteheted, hogy a regisztrációs időszakban nem jelentkezel be arra a félévre. Ekkor az adott féléve passzív lesz. Ha ezt tervezed, azért ugorja be előtt e TO-ra.

És talán a legfontosabb, amit meg kell tanulnod a TO - vagyis a Tanulmányi Osztály neve: Ha bármi problémád lenne, első körben őket keresd. Hogy miért? Ez az egység olyan, mint a Gyűrűk urában az Egy Gyűrű - minden és mindenki felett állnak. Viccet félretéve tényleg tőlük kaphatod a legtöbb segítséget, főleg az első éveidben.

Forrásként innen és innen szemezgettünk.