Ezeket a mondatokat nem akarják hallani tőled az állásinterjún

18/07/23 hétfő
ujnemzedek.hu
Vannak olyan kérdések egy állásinterjún, amik könnyen a málnásba vihetnek . Ezekből csak néhányat emeltünk ki, érdemes neked is a fejedbe vésni őket.

A Business Insider listája következik: 

1. "Felmondtam a korábbi munkahelyemen, mert a környezet mérgező volt / a főnököm túlságosan mérgező volt."

Nem szép dolog a volt munkatársakat, főnököt, munkahelyet pocskondiázni, hiszen ez rád sem vet jó fényt. Mivel minden munkáltató pozitív kisugárzású és szemléletű embert szeretne felvenni, ez a viselkedés egyből piros lámpát kapcsol náluk. Ha mindenképp válaszolnod kell, mondd azt, hogy fejlődni szerettél volna a szakterületeden, ezt viszont a volt munkahelyeden már nem tudtad elképzelni.  

2. "Milyen szép időnk van!"

Ne locsogj feleslegesen, főleg ne hozz fel ilyen amatőr paneleket. Válaszolj, ha kérdeznek, de nem kell erőltetni a beszélgetést, ha nem indokolt a dolog. 

3. "Eljöttem mert nem volt már elég kihívás."

Ez felveti a kérdést, hogy ugyan abban a szakmában csak más cégnél mit vársz magadtól vagy az új munkahelytől? Miben lesz ez más szerinted? Hiszen ugyanazt a munkát  kell majd végezned, csak más emberekkel. Sőt, még arra is gondolhat egy-egy vezető, hogy nem vagy őszinte, mivel ezt nem jelezted a korábbi felettesednek. 

4. "Mivel foglalkozik ez a cég?"

Ez nagyon amatőr kérdés, hiszen egyből levágja majd az interjúztató, hogy azt se tudod hová kerültél. Felkészületlen vagy és valójában mindegy neked, hogy ide vagy egy másik helyre vesznek fel. Érdemes pár szót tudni a cégről, ahová jelentkezel, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések. 

5. "Egyedül szeretek dolgozni."

Ez is egy olyan mondat, amivel el tudod vágni magad véglegesen a felvételiztető szemében. Tény, hogy vannak munkakörök, ami nagyfokú önállóságot igényelnek, de általában 2-3 emberrel akkor is kell érintkezned és jól kell tudnod kommunikálni velük.

6. "Mikor lehet szabadságra menni?"

Ez azt jelzi az interjút készítő személynek, hogy te már nagyon szeretnél pihenni kicsit és nem azt, hogy készen vagy fejest ugrani az új kihívásokba. Ezt ráérsz később megbeszélni a HR-esekkel. 

7. "Bocsánat, hogy elkéstem."

Elkésni egy fontos alkalomról teljesen rossz fényben tüntet fel minket és azt sugallja, hogy mindent félvállról veszünk. Ha elkésel az interjúdról, számíthatsz arra, hogy nem te leszel a kiválasztott. Inkább mindig érkezz hamarabb, a késést kínos kimagyarázni. 

8. "Mi lesz a feladatom."

Ha jelentkezel egy állásra, feltételezik, hogy értesz a szakmádhoz és tudni fogod, mi lesz a feladatod. Jobb esetben összefoglalják, hogy kb mit kell majd csinálnod, ilyenkor érdemes jelezni, hogy minden oké és meg tudod majd oldani őket. 

9. "Szakértő vagyok a témában."

A másik hiba - nem csak kezdőknél - az, amikor túlságosan profinak mutatjuk be magunkat. Még a legjobbakkal is előfordul, hogy hibáznak: miért állítanád be magad tökéletesnek? Utána csak kellemetlen szituációk érhetnek, ha rájönnek, mégsem vagy annyira nagy szakértő. 

10. "Egyetlen gyengeségem, hogy túl sokat dolgozom."

Ezzel egyenes út vezet a túlóra tengerbe. Ha nem akarod, hogy te legyél az, akire a legtöbb munkát és terhet rakják, akkor ne beszélj ilyen badarságokat. Senkinek nem hiányzik, hogy kiégjen, tönkretegye a stressz vagy egészségügyi problémái legyenek. Végezd a munkád élvezettel és odaadással, de ha letelt a munkaidőd, menj haza és kapcsolj ki!

Forrás: business insider