Ezek változtak januártól

17/01/02 hétfő
ujnemzedek.hu
Sok jogszabály változott, persze ez unalmasan hangzik, de azért érdemes odafigyelni, úgyhogy néhányat kiemeltünk.

Jó lesz a családosoknak

 

-A kétgyermekesek családi adókedvezménye gyerekenként 5 ezer forinttal, 15 ezer forintra nő 2017-ben. Jövőre adómentes lesz a bölcsődei mellett az óvodai szolgáltatás, óvodai ellátás is.

 

-Az első házasoknak 24 hónapig - gyermekáldás esetén a családi kedvezmény mellett is - jár a havi 5 ezer forintos állami nászajándék, azaz az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezménnyel együtt igénybe vehető már az adóelőlegből is.

Emelkedik a minimálbér

 

Januártól a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóknál az alapbér kötelező legkisebb összege, azaz a minimálbér (a 15 százalékos ugrás nyomán) havibér 127 500 forint, hetibérnél 29 310 forint, napibérnél 5870 forint, órabér alkalmazásakor pedig 733 forint 2017. január 1-jétől. A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma pedig (a 25 százalékos ugrás nyomán) havibérnél 161 ezer, hetibérnél 37 020, napibérnél 7410, órabér esetén pedig 926 forint lssz 2017. január 1-jétől.

Mobilitás
A munkaerő mobilitását ösztönzi, hogy a gépkocsival történő munkába járás költségtérítése kilométerenként 9 forintról 15 forintra emelkedik. A mobilitási célú lakhatási adókedvezmény mellett a társasági adóban is kedvezményes megítélés alá esnek a munkásszállás kialakításának és fenntartásának kiadásai.

 

 

Vállalkozók

 

A társasági adó januártól egységesen 9 százalékra csökken. 

A szociális hozzájárulási adó (szocho) is 27 százalékról 22 százalékra csökken jövőre, majd 2018-tól 20 százalékra mérséklődik. Ezzel párhuzamosan a kisvállalati adó (kiva) 16 százalékról 14 százalékra csökken. A kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi értékhatára pedig 6 millióról 12 millió forintra emelkedik. A kivának kedvezőbbek lesznek a belépési feltételei is: a jövőben már 50 fős vég is választhatja és amíg 100 főnél kevesebb alkalmazottja van, maradhat is az adó hatálya alatt.

Koncert kaja közben?
Jövőre a vendéglátóhelyen megvalósított élőzenei szolgáltatás költsége után adókedvezményt lehet igénybe venni, annak mértéke a nettó költség 50 százaléka lehet.

Könnyebben jön a csok

 

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályai tovább lazulnak. Többek közt a tervezőasztalról értékesített ingatlanokra is igényelhető a csok, már az ingatlan használatba vétele előtt - Igaz, a folyósítás csak a használatbavételi engedély megszerzését követően történhet.

 

Az osztatlan közös tulajdonban álló lakások építésekor a támogatás folyósításával már nem kellett megvárni, míg az ingatlan társasházzá alakul, a könnyítéssel a bank már az építés alatt megállapíthatja a jogosultságot. Emellett az osztatlan közös tulajdonban álló telkeken épülő lakásokra is igénybe lehet majd venni a csokot, ehhez elég lesz egy használati megosztási megállapodás. Az új szabály szerint a gyermeket 25 éves korig, a magzatot pedig már 12 hetes korától figyelembe lehet venni (a korábbi 24 helyett) az igénylésnél.

 Diákhitel

Tovább csökken a diákhitelek kamata a következő fél évben. A Diákhitel Központ ugyanis 3,35 százalékban határozta meg a szabad felhasználású Diákhitel1 kamatát a 2017. január 1-je és június 30-a közötti időszakra. Ezzel a kamat a rendszer tizenötéves fennállása legalacsonyabb szintjére süllyed. A kötött felhasználású Diákhitel2 ügyfelekre eső kamatlába - az állami kamattámogatás miatt - továbbra is fix 2 százalék. A diákhitel felvehető összegei a 2016-2017-es tanévben változatlanok.
Január elsejétől változnak a pénzügyi szolgáltatást közvetítők tájékoztatási szabályai, a függő közvetítőknek, a többes kiemelt közvetítőknek és a többes ügynököknek közvetítői díjazásukról is be kell számolniuk a szolgáltatást igénybe vevő fogyasztóknak.

Mi lesza  drónokkal?

Hatályba lép a szigorú hazai dróntörvény, amely szerint minden távirányítású repülő eszközt regisztrálni kell a hatóságoknál, kötelező a felelősségbiztosítás kötése, némelyik irányítását tanfolyam elvégzéséhez kötötték. Azóta már úton van egy NFM-rendelet, amely majd lazít a szigoron. Az utóbbi tervezete szerint például nem kellene minden eszközt regisztrálni.

(Új Nemzedek/csalad.hu/napi.hu)