Ez a 18 éves srác tervezett egy melltartót, ami megmentheti a nők életét

17/05/09 kedd
ujnemzedek.hu
Julián majdnem elvesztette az édesanyját - ezért kezdett el azon dolgozni, hogyan lehetne észlelni a mellrák még jó eséllyel gyógyítható, korai szakaszát. A megoldás: egy hightech melltartó.

"13 éves voltam, amikor az édesanyámnál másodszor is mellrákot diagnosztizáltak. A tumor rízsszemnyiről golflabdányira nőtt hat hónap alatt, mivel - mint a hasonló eseteknél általában - a diagnózis későn jött. Ezután elvesztette mindkét mellét és majdnem az életét is. Úgy döntöttem tehát, hogy kitalálok valamit, amivel segíthetek ezeknek a nőknek." - meséli Julián Ríos Cantú a találmányát bemutató videóban. 

Ezután született meg az Eva

A 18 éves fiú kitalált és megtervezett egy különleges melltartót, ami leginkább azoknak a nőknek készült, akik genetikailag hajlamosabbak a mellrákra. A nők mobilon és számítógépen is követhetik az állapotuk esetleges változásait. A melltartót elég heti egyszer egy órán át viselniük.

Az eszköz lényege a mellrák tipikus, elsőkörös tüneteinek észlelése: amikor tumor bukkan fel a mellben, növekszik a véráramlás, növekszik a testrész hőmérséklete, és bizonyos texturális elváltozások is észlelhetőek. Na most az EVA szenzorai pont ezekre állnak rá, és szűrik ki őket.

Julián saját céget is alapított három közeli barátjával, ami a Higia Technologies névre hallgat, és ami a különleges diagnosztikai melltartókat fejleszti és gyártja. Azt reméli, hogy a prototípus két éven belül megkapja az engedélyeket, így széles körben elérhető lesz.