Erdőfürdő receptre: a fák annyira jó fejek, hogy meg is gyógyíthatnak minket

16/11/10 csütörtök
ujnemzedek.hu
A saját egészségük érdekében termelt fitoncid vegyületek nekünk is nagyon jót tesznek. Ha nem is hiszel benne, ártani tuti nem árt neked sem pár órányi sinrin-joku.

A kifejezés maga egyfajta megmerítkezést jelent az erdőben, amelynek komoly stresszűző hatása van - a dolog annyira nyilvánvaló, hogy Japánban az orvosok kapszulák meg bogyók helyett gyakran inkább ezt írják fel a mindennapokban túlstresszelt pácienseknek. 

Persze, hogy a tudósok nem bírták ki, és bizonyítékokat kerestek arra, hogy a fák sokasága valóban gyógyít. Találtak is: magyarázatuk szerint az erdei növények termelte fitoncid vegyületek ugyan a növényt védik a mindenféle megbetegedésektől, de (és ez mekkora mázli már) az emberi szervezetre is baromi jó hatással vannak.

A fitoncidok olyan anyagok,

amelyek gátolják a mikroorganizmusok által okozott rothadást és erjedést (meg mondjuk azt is, hogy megegyék őket az állatok, de ez az egyszeri kiránduló felől nézve a medve ellen nemigen működik). Na most ha valaki kimegy túrázni, ezeket megkerülni nem tudja, kvázi megmerítkezik bennük, ami szuper. Vagy ahogy azt ebben a videóban mondják: "mindig lesznek pillanatok, amikor kiégettnek, csalódottnak vagy szomorúnak érzed magad. Szerencsére az erdő segít."

És te kedvet kaptál? Merre kirándulsz majd a hétvégén?