Érdekes ötlettel állt elő egy magyar futár-startup

18/07/11 szerda
ujnemzedek.hu
A Futárom.com egy autós/motoros futárokat közvetítő startup, amelyen regisztrálva 4 hónap alatt kényelmesen megkeresheted a jogsid árát.

Jogosítványszerzésre buzdít egy magyar startup - keresd vissza a jogsid árát futárként! - ezzel a címmel kaptunk egy érdekes sajtóközleményt egy startupcégtől, amely futárok közvetítésével foglalkozik. A cím alapján úgy tűnik, hogy segítenek a jogsi megszerzésében anyagilag, ami végső soron igaz is, de alapvetően mégis egy burkolt munkaerő-toborzásról van szó. 

ITT VISZONT TÉNYLEG VISSZASZEREZHETED A KRESZ-TANFOLYAM ÉS -VIZSGA ÁRÁT

2018. július 1-től a B kategóriás jogosítványhoz szükséges közlekedési alapismeretek tanfolyam és a sikeres KRESZ-vizsga díját bárki visszaigényelheti, aki még nem töltötte be a 20. életévét. A tanfolyam és a vizsga díjának visszatérítése 25 ezer forintos értékhatárig jár.

A részletes feltételeket és az igénylés módját megtalálod ebben a cikkben.

Ennek ellenére érdekes a dolog, hiszen egy jogsit megszerezni nem olcsó mulatság, még úgy sem, hogy bizonyos feltételekkel a KRESZ-tanfolyam és -vizsga árát már vissza lehet igényelni (lásd a keretes anyagot). Ez tényleg nagy könnyebbséget jelent, de akkor is ott van még a gyakorlati órák és az esetleges pótórák borsos ára. A Futárom.com viszont kitalált valamit erre a problémára - sőt, a közleményükben azt állítják, hogy ha náluk vállasz munkát friss jogsival, jó befektetés lehet a jogosítvány. 

"Az ötlet, amit javaslunk, rém egyszerű, bár igaz, előzetesen tényleg rá kell venni apát-anyát a jogsi (robogós, motoros, autós - ami a szíved vágya) előzetes finanszírozására. Ha végül kezedben az áhított plasztikkártya, nincs más dolgod, mint regisztrálni a Futárom.com oldalon, ahol apróbb futármunkákat vállalhatsz városok között, de akár a településed közigazgatási határain belül" - mondta Bárdos Mihály, a weboldal szakmai vezetője.


Fotók: Pixabay

A rendszer használata nagyon egyszerű, semmi más nem kell hozzá, mint egy okostelefon, és rajta annyi hely, hogy az appot le tudd rá tölteni. Az elvállalt fuvarokat GPS-követéssel kell végrehajtanod, a pénzt ezután írják jóvá a bankszámláddal összekötött egyenlegeden. Így tehát készpénzzel, visszajáróval bajlódni nem kell, ráadásul a módszer teljesen biztonságos: megállapodás után a Futárom.com már levonja a pénzt az ügyfeledtől - így nem fordulhat elő, hogy hoppon maradsz. 

Az árat te szabod meg, a fix csak annyi, hogy a Futárom.com 300 forint kezelési díjat von minden egyes sikeres szállításod után. Utánaszámolva könnyen látható, hogy a versenyképességedet a rugalmasságod adja: alkalmazkodva a megbízódhoz és a címzetthez olyan szinten személyre szabott szállítást tudsz végezni, amire a legtöbb futárcég nem képes. Az ár megállapításával taktikázhatsz, árversenyt teremthetsz, ráadásul végig a magad ura vagy, azaz csak annyi fuvart vállalsz, amennyit bírsz, amennyit szeretnél - meg amennyi ahhoz kell, hogy a szülők a megbeszélt határidőig pénzüknél legyenek.

Gyors fejszámolás: ha egy B-kategóriás jogosítvány durván 160 000 forint, akkor azt átlagosan 1300-as fuvardíjakkal számolva 160 szállítás után keresheted vissza. Ha a nyári szünetben van időd napi három ilyet is teljesíteni, akkor alig 2 hónap alatt, de benzinköltséggel és kihagyásokkal is számolva legkésőbb 3-4 hónap alatt pénzednél (szüleid pénzénél) vagy.

Ezekkel még érdemes bepróbálkozni

Bár láthatjuk, hogy a fenti sajtóközlemény nem más, mint egy ügyes címmel ellátott állashirdetés, érdemes megkérdezni a HR-en vagy a közvetlen vezetőnél, hogy tudnak-e segítséget nyújtani neked a fejlődésben. Sok cégnél egyébként is vannak továbbképzési programok (új, a munkához használható számítógépes programok elsajátítása, nyelvi képzés, jogosítvány, kommunikációs képzések stb.), amelyeket a cég fizet, így jelezheted, hogy te is részt vennél bennünk.

Igazából nem veszthetsz semmit, mert ha nincsenek ilyen programok, akkor is dönthet úgy a főnökség, hogy szeretné segíteni a szakmai fejlődésed és szívesen kifizeti a tanfolyam díját vagy annak egy részét. Nem mellesleg a főnököknek is bejönnek az olyan kollégák, akik szeretnék egy kicsit jobban elvégezni a rájuk bízott melót.