Elsőéves vagy? Akkor itt van pár dolog, amit még véletlenül se ne nézz be

18/09/04 kedd
ujnemzedek.hu
Az első év igenis számít. Mondjuk is, miért.

Azt hiszed, most, hogy bejutottál az egyetemre, rád csöppent a hájlájf? Hogy most már négy + végtelen évig tiéd az élet, és ha úgy összesen nem is, de

az első évben tutira nem kell csinálnod az égegyadta világon semmit?

Mondunk néhány alapvető tévedést - rengeteg elsőéves nézi be ezeket a dolgokat, aztán ő lesz apa Travolta-gifje, és csak áll, és nem ért semmit.

Képtalálat a következőre: „travolta gif”

Egy esszét összedobsz PIKKPAKK

Eleve, hogy a "pikk-pakk" kifejezést használod, az milyen, de hogy azt gondolod, hogy  - akár a gimiben - egy nap (EGY ÓRA!) alatt összeraksz egy dolgozatot... az már maga a nagybetűs tévedés-feketelyuk. Egyetemen elég ritka a "Nyári élményeim" címmel ellátott házi dogára való tanári felkérés - egy esszének utána kell járni, körmölni kell, feneket leülni a könyvtárban (nem, a Google itt nem feltétlenül a barátod), és olyan infókat vadászni, amit nem adtak le az előadásokon.

Apropó: előadás

Az, hogy valamire NEM MUSZÁJ bejárni, attól még tanácsos, mert

a) a tanár nem hülye, sőt, szeme is van: ha nem lát téged, az a vizsgán esetleg eszébe juthat, és meg akar majd szívatni, te meg nem fogod tudni, hogy Heidegger alapján "Miért van egyáltalán létező, és miért nincs inkább semmi?";
b) van egy úgynevezett jelenléti lista, s lám, egyből mondhatjuk, hogy ha van, a tanárnak feltétlenül szeme se kell legyen.

És ehhez kapcsolódik:

Nem minden online megy

A "Minek bemenni kilencre a suliba" kezdetű mondatok ott buknak be, hogy nem csak a tanárok szemében leszel ismeretlen, hanem a többi sulistárséban is. Ami azért gáz, mert nem hogy bulizni nem hívnak el, de a jegyzeteket sem kapod meg, meg a belsős infókat, meg semmit, és egyszer csak ott találod magad a géped előtt, egyedül az albiban egy végeláthatatlan WoW-parti közepén.

Ami. Sose. Ér. Véget.

Az első év nem számít

Oké: tegyük fel, hogy igaz - nem az, de tegyük fel. Attól még nem kéne megpróbálni, hogy számítson? Az elsõ modulok, amelyek késõbb a mélyebb tanulás alapját képezik, igencsak fontosak. A tanárok meg kiszúrják, kik teljesítenek, jól, aztán hajlamosak jobban egyengetni az útjukat később is - persze ez nem tény, csupán feltevés.

Tanulsz, mint a güzü, mást sem csinálsz, csak jegyzetet másolsz

Azaz a másik véglet: amikor ráparázol életed legjobb éveire, amikor egyetlen felelősséged van: hogy megalapozd életed hátralévő részét. De ez nem feltétlenül CSAK a magolást jelenti: a kapcsolati tőke felépítése, életed haverjainak összeszedése. Szerelembe esés. Buli. Illetve kitalálni azt, hogy mivel akarsz VALÓBAN foglalkozni később.

HAJRÁ!