Elkészültek az óceáni hulladékból gyártott fürdőruhák is

17/02/24 péntek
ujnemzedek.hu
Talán még mindig nem kap kellő figyelmet a recycling, de ha olyan márkák állnak a környezetvédelem és az újrahasznosítás fontossága mellé, mint az Adidas, talán több emberhez jut majd el az üzenet. Külön emiatt indították el legújabb kampányuk, amiben már elérhetők a hulladékból készült fürdőruhák is.

A cipőkkel kezdődött minden

A nagy kiterjedésű vizekben a halászok naponta fognak ki hálóikkal PET-palackokat, nejlonzacskókat és más, le nem bomló műanyag tárgyakat, amik felhalmozva úszkálnak a felszínen. A cég, hogy felhívja erre a problémára a figyelmet, legújabb cipője fejlesztésében óceáni hulladékot használ alapanyagként.

Az akció kritikusai szerint az egész kampány csak egy "zöldrefestés", azaz olyan marketingstratégiák sora, amely azt a benyomást kelti a fogyasztóban, hogy a vállalat, felelősen viselkedik, környezettudatosnak tünteti fel magát. Miközben érdemi lépéseket nem tesz ebbe az irányba. A témáról itt olvashatsz bővebben.

 Ahogy korábban megírtuk, a Parley x Adidas UltraBOOST Uncaged nevű sneaker-ből először 7000 pár készült, amit online lehet megvásárolni. A cipő felső része 95 %-ban óceáni szemétből készült, de a többi részletet is újrahasznosított anyagokból állították elő. Az elkészítéséhez 11 PET palacknak megfelelő mennyiségű újrahasznosított műanyagot használtak fel.

Azt mondják, szintet léptek!

Ahogy ígérték további termékeket készítettek a tengeri szemétből, legújabb dobásuk az újrahasznosított anyagokból készített fürdőruha. Most sem maradt el a hatásos kampányvideó, amiben egy karibi-tengeri sziget, Martinique lakosa, az egyébként olimpiai érmes Coralie úszik egy medencében, ami tele van az óceánba dobott szeméttel. A reklám célja az, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezésre, ezen belül is a vízszennyezésre. 

"A hulladék nem marad hulladék örökre. A Parley fürdőruhák műanyag hulladékból és a tenger és környékére sodródott szemétből  készültek. Itt az ideje, hogy felébredj! Az ökoszisztémánk forog kockán! Tehetünk valamit. Valamit tennünk kell! Együtt!

A nagy szavak már nem segítenek, itt az ideje, hogy cselekedjünk. Meg kell vádenünk a tengeri világot. Ha mi nem tesszük, ki fogja? A jövő a mi kezünkben van!" Coralie Balmy​​