Elindult a Digitális Immunerősítő Roadshow

19/03/26 kedd
ujnemzedek.hu
Elindult a Digitális Immunerősítő Program roadshowja Budapest egy XXI. kerületi középiskolájában. Az Új Nemzedék Központ és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács közös rendezvényén, a diákok játékos formában tudhatnak meg többet az interneten rájuk leselkedő veszélyekről és a tudatos internethasználatról.

Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára a program sajtótájékoztatón elmondta: a kormány elsődleges célja, hogy a magyar fiatalok biztonságban lehessenek az élet minden területén, így az online térben is.


Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Ezt segíti a több mint 100 szakértő bevonásával kialakított Digitális Immunerősítő Program (továbbiakban DIP) is, amelynek programsorozatán bemutatják, mekkora károkat okozhat az internetes zaklatás, milyen könnyű feltörni egy Facebook profilt, valamint a diákok kipróbálhatják magukat etikus hackerként is. A program során játékos formában tapasztalhatják meg, milyen félrevezető lehet a hangulatjelekkel történő kommunikáció, és többet tudhatnak meg a digitális védelmi lehetőségekről is. - Ismertette a helyettes államtitkár.

Illés Boglárka, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában elmondta, hogy a DIP mellett a köznevelési intézményekben szervezett Digitális témahét és a Digitális gyermekvédelmi stratégia is segíti a diákok felkészülését a veszélyekre, valamint elkészült a Digitális Immunerősítő Kézikönyv is, amely a pedagógusoknak nyújt segítséget abban, hogy akár tanóra keretében is foglalkozni tudjanak a témával.


Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Hozzátette, világszerte több mint 3,5 milliárd ember használja az internetet, akik közül 800 millió kiskorú. A 15-29 év közötti magyar fiatalok 90 százaléka naponta internetetezik, 20 százalékuk pedig állandóan online közegben van.

Minden negyedik fiatalt ért már adatlopás vagy annak kísérlete.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere arról beszélt, hogy a kerületben kiemelt figyelmet szentelnek a gyerekek fizikai védelmére, de ugyanilyen fontosnak tartják a fiatalok digitális biztonságát is. Ezért a kerület összes iskolájába szeretnék elvinni ezt a programot, hogy az minél több gyerekhez és szülőhöz eljusson.

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke kiemelte: a tanács alapvető kötelessége a felnövekvő nemzedék védelme, hogy se áldozattá, se elkövetővé ne váljanak. A digitális világ rohamos fejlődésével párhuzamosan erősíteni kell a fiatalok digitális immunrendszerét is, mivel a gyerekek a szabadidejük egyre nagyobb részét töltik a digitális térben. - Tette hozzá.


Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

A sajtótájékoztatón felolvasták Németh Szilárd levelét, melyben a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára, Csepel volt polgármestere hangsúlyozta: sokan nem sejtik, milyen csapdákat rejt az internet, ezért a védelemre ezen a területen ugyanolyan szükség van, mint a fizikai valóságban.

Forrás: MTI, kormany.hu