Elég biztonságos a jelszavad? A Google friss felmérése szerint sokan aggódhatnak

18/11/08 csütörtök
ujnemzedek.hu
Újabb felmérés bizonyítja: nem vigyázunk eléggé az adatainkra

A  Google megbízásából, az online adatbiztonság témában végzett felmérést a YouGov piackutató cég Magyarországon.

Az eredmények nem voltak túl jók: a magyarok többsége még mindig kevés figyelmet fordít arra, hogy megvédje személyes adatait, jelszavait az adathalászoktól, hekkerektől.

A reprezentatív kutatásban több mint ezer, 18 év feletti magyar felhasználó vett részt. Őket online kérdőíven kérdezték azzal kapcsolatban, hogyan és milyen szavakat használnak.


Fotó: Pixabay

A felmérésből az is kiderült, hogy

  • a magyarok 33 százaléka használ eltérő jelszavakat a különböző online profiljaihoz,
  • 28 százalék csak néhány online felületen használ más-más jelszót,
  • 27 százalék a legtöbb online felületen ugyanazt használja,
  • 7 százaléka pedig minden felületen ugyanazt a jelszót pötyögi be.

Az is jól látszik a kutatásból, hogy a hazai felhasználók csupán 13 százaléka használ erős jelszót. Ez azt jelenti, hogy ők alkalmaznak jelszavaikban betűket, melyek nem állnak össze egy értelmes szóvá, számokat és szimbólumokat is. A kutatók úgy vélik, hogy bár jelszavaikra nem fordítanak kellő figyelmet a magyarok, 24 százalékuk olykor mégis aggódik, hogy feltörik a jelszavát az általa használt online felületeken.

A kétfaktoros védelem se jön össze mindenkinek

A magyarok 56 százaléka kétfaktoros azonosítást használ az online fiókjaihoz. A kétfaktoros azonosítás lényege, hogy a felhasználónéven és a jelszón kívül egy további lépést is tartalmaz, ami nagyban növeli a biztonságot.

Akik nem használnak kétfaktoros belépést, több indokkal magyarázták ezt:

  • tizedük nem tudja beállítani,
  • 13 százalékuk a felmérés előtt még soha nem is hallott a kétfaktoros azonosításról,
  • 12 százalékuk pedig nem hiszi, hogy ez biztonságosabbá teszi a fiókját.

A Google szerint ideje lenne kicsit jobban figyelnünk

A Google úgy véli a kutatás eredménye is jól mutatja, hogy sokkal jobban kellene odafigyelnünk a jelszavainkra, adatainkra.  Ezért érdemes minél erősebb jelszavakat kitalálni, és minden fiókhoz mást és mást.

Ha van lehetőség elfelejtett jelszó esetén helyreállításról gondoskodni, akkor használjuk ezt az opciót is. Adjunk meg egy helyreállításra szolgáló e-mail-címet vagy telefonszámot, mivel az sms-ben küldött kód nagyobb biztonságot jelent, hiszen fizikailag is tulajdonunkat képezi saját telefonunk, az e-mail-fiókunkkal ellentétben.

Korábban írtunk arról is, hogy mik azok a jelszavak, amelyek a legkevésbé biztonságosak. Szerepel a jelszavad ezen a listán? Akkor nagyon rossz hírünk van.

Fontos a kétfaktoros azonosítást is

Ahol csak lehet, állítsuk be fiókjainkon, így hiába szerzi meg valaki az adatainkat, nem fog tudni belépni a védett profilunkba.

Te sem tudod, hogy lehet ezt beállítani? Ezeken a linkeken eléred az adott szolgáltatás menüpontját, ahol pár perc alatt be is állíthatod a kétfaktoros funkciót.

Digitális Immunerősítő Program

A digitális veszélyek a nem kellően védett webkamerákon kívül még számos úton utolérhetnek: e-mailen, egy fake weboldalon, nyilvános wifi kapcsolatokon vagy épp mobilalkalmazásokon keresztül.

Az internet egy cool dolog, nagyon szeretjük, imádjuk, hiszen elképesztően sok hasznos és jó dologra használható, de vannak veszélyei.

Az Új Nemzedék Központban azon dolgozunk, hogy ezeket a veszélyeket minél hatékonyabban el tud kerülni. Összefogásunkkal több, mint ötven cég és szakértő dolgozik azon hónapok óta, hogy olyan 100 pontból álló, gyakorlati segítséget nyújtó javaslatcsomagot adhassunk a kezedbe, amelynek segítségével biztonságban tudhatod a gépedet, a telefonodat, a képeidet és egyéb féltett adataidat.

A témában sok infót, tippet, érdekességet és hasznos tanácsot találhatsz honlapunkon erre a linkre kattintva. A Digitális Immunerősító Programról pedig itt olvashatsz részletesen: www.mydip.xyz.

       

És hogy milyen jelszavakat ne használjunk semmiképpen, arról itt egy tanulságos lista

Forrás: brandtrend.hu. kiemelt kép: Pixabay