Egy katasztrófa a kontaktlistád az iPhone-odban? Így teheted gyorsan és egyszerűen rendbe

18/05/09 szerda
ujnemzedek.hu
Tegye fel a kezét, aki új telefon beszerzése után próbálta rekonstruálni az addig begyűjtött kontaktok listáját, de abszolút nem sikerült! Vagy sikerült, de csak részben... De lehet, hogy inkább azok tegyék fel, akiknek maradéktalanul sikerült átvinni a kontaktokat az új telóba. Biztosan léteznek, még ha kérdés is, mennyien...

Mert abban megegyezhetünk, hogy akár andoridos, akár iOS-es, akár windowsos telefonról van szó, a kontaktlista "honosítása" egy új készüléken alaposan fel tudja adni a leckét. Pedig nagyon fontos dologról van szó, hiszen a névjegyeket nem csak akkor használjuk, ha valakit fel szeretnénk írni, vagy sms-t küldenénk neki, de ugyanígy e-mailezésnél, vagy ha az illető címét szeretnénk megnézni, támaszkodhatunk rájuk. Ehhez képest a legtöbb ember kontaktlistája tele van régi, már nem is létező számokkal, indokolatlanul duplázott profilokkal. De ha elég régi, biztos, hogy vannak benne telefonszámok, amelyekhez nem tartozik semmilyen más adat (pl. név), és fordítva: nevek is vannak, számok nélkül. Egy ilyen listában hogy is lehetne megtalálni valakit gyorsan és egyszerűen?

Szerencsére a névjegyek listáját kezelő appok hatékonyan segítenek az adatok szinkronizálásában, a duplán szereplő személyek kiszűrésében és a többi gond megoldásában is - és ez egyformán igaz az androidos, az iOS-es és a windowsos telefonokra. 

Ebben a cikkben az iOS-es telefonok kontaktjainak optimális kezelését mutatjuk be, de előtte még egy jó tanács. Attól függetlenül, milyen telefonod van, érdemes egyet kiválasztani a sokféle fiók közül, amelyek kontaktadatokat kezelnek (például az iCloud-, a Google-, a Microsoft Exchange-fiók, iskolai vagy munkahelyi fiók stb.). Az alapértelmezett fióknak érdemes azt kijelölni, amit amúgy is a leginkább használunk. Így sokkal hatékonyabban rendben tartható a kontaktlista. (Androidosoknak a Google-azonosító, iOS-eseknek az Apple-azonosító például tutira jó választás.)

Ha Apple-ös telóval nyomulsz

Ha a telefonod és a számítógéped is az almás cégtől van, akkor a gyári Contacts app segítségével simán szinkronizálhatod közöttük az adatokat. (Ha pedig a géped nem iOS-es, akkor is megteheted mindezt az iCloud.com weboldalon keresztül.) A Contacts appban integrálták a legfontosabb opciókat, de a haladó szintű beállításokat ne ebben az appban keresd.

Az egyik leghasznosabb funkció az appon belül az Edit lesz. Ezzel hozzáadhatsz, törölhetsz kontaktokat, illetve a meglévőket is módosíthatod. De arra is lehetőség van, hogy a saját szád íze szerint rendezd a kontaktlistát, vagyis beállíthatod, mi alapján állítása össze a listát (pl. keresztnév, abc-sorrend, stb.). Sőt, azt is megszabhatod, hogy hogyan jelenítse meg a kontaktlistát (keresztnevek megjelenítésének módja, rövid nevek, stb.).  Minderről itt találhatsz további infókat

A macOS-ben alapvetően ezeket a funkciókat érheted el, de van benne egy szuper funkció, ami megkönnyíti az emberek csoportosítását. Ennek eléréséhez nyisd meg a Contacts > File > New Smart Group menüpontot. Ezek után további feltételek megadásával szűkítheted a csoportot. Például megadhatod, hogy egy bizonyos városban élő ismerőseid listázza ki, vagy például a névjegyekhez fűzött megjegyzésekre vonatkozó kulcsszót is megadhatsz (például, hogy az összes olyan személyt egy csoportba gyűjtheted, akinek szerepel a névjegyében, hogy "Könyvklub tag"). Így már könnyedén küldhetsz nekik egyszerre pl. e-mailt vagy sms-t.

Az iOS-ben nem, de a macOS-ben simán találhatsz duplikált névjegyeket a kontaktlistában. Ilyenkor válaszd a Card > Look for Duplicates opciót. Ekkor a rendszer automatikusan megkeresi a duplikált névjegyeket, és rákérdez, hogy szeretnéd-e összevonni őket. (Ezt egyébként egyenként te is megcsinálhatod. Ehhez válassz ki egy névjegyet, tartsd lenyomva a Command billentyűt, majd jelöld ki a már kijelölt névjegy "párját". Végül válaszd ki a Card > Merge Selected Cards menüpontot a két párhuzamos névjegy egyesítéséhez.

Mivel a macOS több funkcióval rendelkezik, érdemes a kontaktlistát a számítógépen kezelni - vagyis ott legyen az alapértelmezett fiók, persze fontos, hogy a gép és a telefon adatai folyamatosan szinkronizálva legyenek. Ha ennél komolyabb eszközt szeretnél a duplikált névjegyek kiszűrésére, érdemes az Apple háza táján kívül is szétnézni. Sokak szerint egy kiváló megoldás például a Simpler nevű app, vagy a Delete Contacts+.

A cikket hamarosan folytatjuk, a következő részben az androidos okostelók kontaktjainak rendbetételét mutatjuk be, a befefejező részben pedig a windowsos telefonokhoz adunk néhány praktikus tanácsot. 

Forrás: Popular Science