Düh, frusztráció, és csalódottság: ezt érezzük, ha nem takarítanak körülöttünk eleget

18/08/22 szerda
ujnemzedek.hu
Szeretjük, ha rend és tisztaság van körülöttük és otthonukban, a padlón heverő zsebkendő, a széthagyott zoknik és a poros asztal azonban totál kiborít minket. A magyarok fele élvezi a takarítást, és bár mi magunk tutira a másik felében vagyunk, a koszos és ragacsos padló, szanaszét heverő ruhadarabok, kibontott chipses zacskó a kanapén, vagy épp állatszőr a szőnyegen vagy a bútorokon minket sem tesz boldoggá. Felmérés, tök érdekes eredménnyel - szerinted is ilyenek vagyunk mi, magyarok?

Az IKEA legfrissebb felmérésében az emberek takarítási, rendtartási szokásait és a rendetlenséghez való viszonyukat mérte fel Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában.

A magyarokra általánosan jellemző, hogy az otthon tisztán a legkedvesebb a számukra, a takarítással töltött időt pedig inkább kellemes időtöltésnek élik meg, mint szükséges rossznak.

A válaszadók majdnem fele (49 százalék) bevallottan élvezi a takarítást, csak 32 százalék mondja azt, hogy az otthona rendberakása csupán esztétikai és higiéniai célokat szolgál, és nem érzelmi indíttatásból tesz rendet.

A három legmeghatározóbb érzés a rendetlenség kapcsán a düh, a frusztráció, és a csalódottság, melyet amiatt érzünk, hogy partnerünk, családtagunk nem foglalkozik kellőképp a rendrakással.

A megkérdezettek 51 százaléka rendszeresen takarít, és nem várja meg, amíg a rendetlenség már elviselhetetlen lesz.

A rendetlenség meglehetősen sokakat frusztrál, a megkérdezettek 68 százaléka nem tűri el a kuplerájt a környezetében. A válaszadók 35 százaléka vallotta: nem fekszik le nyugodtan, ha nincs teljesen rend az otthonban.

Az IKEA kvalitatív kutatása szerint a magyarok kétféle rendetlenséget különböztetnek meg. Az egyik az úgynevezett elfogadható, mindennapi rendetlenség. Ez általában egy-egy, nem a rendeltetés szerinti helyén pihenő ruhadarabot, tányért vagy poharat, esetleg egy elhagyott mobiltelefont vagy gyerekjátékot jelent.

A nem tolerálható rendetlenség

a mosatlannal telepakolt mosogató, a koszos és poros bútorok, az állatszőr, a morzsák és a szanaszét hagyott ruhák. A magyar válaszadók szerint, ha por van az otthonukban, akkor rendetlenség is felütötte a fejét. A legbosszantóbb dolgok a magyarok számára sorrendben:

1. a koszos, ragacsos padló
2. a koszos, használt zsebkendő
3. a széthagyott zoknik
4. a koszos edények a konyhapulton
5. a koszos asztal
6. a koszos edények a mosogatóban
7. a házikedvenc szőre a kanapén.

A magyar háztartásokban jellemzően a nők veszik komolyabban az otthonuk rendben tartását.

A felmérés arra is rámutat, hogy az egyes helyiségeknek külön gazdájuk van, amikor rendrakásról van szó. A nők a konyhát és a fürdőszobát teszik rendbe, a férfiak a nappalival foglalatoskodnak, míg a gyerekek feladata a saját szobájuk kitakarítása, vagy épp az edények elmosogatása.