Dr. Illés Boglárka: az Új Nemzedék bekapcsolja a fiatalokat az önkéntességbe

18/12/10 hétfő
ujnemzedek.hu
Az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár a Youth Hungary konferencián mondott beszédében felhívta a figyelmet az önkéntesség jelentőségére a fiatalok életében. Dr. Illés Boglárka beszélt azokról a lehetőségekről és kihívásokról is, melyek elé az internet terjedése állítja az ifjúságot, és méltatta azoknak a szervezeteknek és fiataloknak a szerepét, akik az ifjúság helyzetének javításán fáradoznak.

Az idei évben is megrendeztük az Új Nemzedék Központ Youth Hungary Konferenciáját, melyet Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nyitott meg. Az idei rendezvény olyan témákkal foglalkozott, mint a fiatalok jövőképe, az online tér és a virtuális ismerkedés hatása a párkapcsolatokra, valamint a korosztályban rejlő innovációs lehetőségek.

A konferencián átadták az idei Pro Voluntarius díjakat, valamint gazdára talált az Új Nemzedék Díj is. Utóbbit idén közönség szavazás eredményeként a „Nyár52 – Minden napra egy program” című projekt vihette haza, a díjjal járó 1.000.000 Ft-os támogatással együtt. (A díjátadóról és rendezvényről bővebben ebben a cikkben olvashattok.)

Miklósa Erika operaénekesnő, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár

Dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár az Új Nemzedék Díj átadása előtt elmondta: négyévente végeznek ifjúságkutatást, az eredményekből kitűnő változások megdöbbentők. Míg a 2000-es évek elején tízből mindössze egy fiatalnak volt internethozzáférése, a 2016-os kutatás szerint tíz fiatalból már kilencnek. A helyettes államtitkár hozzátette, hogy a virtuális tér a mindennapok részévé vált, annak összes előnyével és hátrányával. Külön kiemelte a soron következő témák közül az Új Nemzedék Központ Digitális Immunerősítő Programját és a Digitális Gyermekvédelmi Stratégiát.

Kitért a Magyar Ifjúság Kutatás 2016 további eredményeire is: eszerint a magyar fiatalok 14%-a nyilatkozott úgy, hogy nincsenek barátai, negyedük pedig azt mondta, hogy hétvégén és hétköznap is „csak úgy elvan”, nem tudja, mivel töltse a szabadidejét. A helyettes államtitkár szerint a barátok azért is nagyon fontosak, mert amikor a fiatalokat arról kérdezik, hogy mi az, ami a szülőföldön való boldogulásuk szempontjából nélkülözhetetlen, akkor az első helyen szereplő család után a barátokat említik. A barátoknak tehát egyértelműen megtartó erejük van a fiatalok szülőföldön való boldogulását illetően. Épp úgy, mint a harmadik helyet elfoglaló hazaszeretetnek is.  

A helyettes államtitkár szavai szerint az önkéntességről szóló kutatások ugyanakkor arról árulkodnak, hogy sok fiatal azért nem önkénteskedik, mert nem hívják, nem szólnak neki, hogy van olyan tevékenység, mellyel segíthetne. Ezért az Új Nemzedék Díj pályázatai kiemelt fontossággal bírnak, melyek bekapcsolják a fiatalokat az önkéntes tevékenységekbe, és megmutatják nekik, hogy ezek által jobb emberekké válhatnak. Emellett az önkéntesség révén nem csak a képességeiket fejleszthetik a fiatalok, de munkaerőpiaci tapasztalatokat is szerezhetnek.

Dr. Illés Boglárka ezután üdvözölte a megjelent fiatalokat, és külön megköszönte, hogy az ország számos pontjáról érkeztek érdeklődök. Kiemelte, hogy több ifjúsági szervezet is képviselteti magát - például a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK), a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) vagy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) - és hozzátette: nem csak a díjazottak, hanem a jelöltek, és a közönség soraiban jelenlévők is elismerést érdemelnek. Hiszen mindenki részt vesz abban a közös munkában, melynek a legfontosabb célja a fiatalok boldogulásának előmozdítása, melyben kiemelt szerephez jut az Új Nemzedék Központ Youth Hungary Konferenciája is. Az Új Nemzedék Díjjal kapcsolatban pedig elmondta: „Mi abban bízunk, hogy jövőre nem csak húsz, hanem több mint harminc, több mint negyven, több mint ötven jelölt lesz, és minél több közösséget tudunk díjban és elismerésben is részesíteni.”