Diploma, nyelvvizsga - meglesz így együtt?

17/10/24 kedd
ujnemzedek.hu
Diploma, nyelvvizsga - nem ér sokat az egyik a másik nélkül. Sokan bukják is a diplomát a nyelvvizsga hiánya miatt, ezért a kormány Diplomamentő programot indított, hogy diplomához jussanak azok, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik. Akiknek az elmúlt években ezáltal sikerült a vizsgájuk, már fellélegezhettek, akik elbuktak, újra próbálkozhattak a Mentőöv tanfolyamon. Ha neked még nincs nyelvvizsgád, ne parázz, ugyanis 2018-tól ingyenesen megszerezheted te is!

Eddigi tapasztalatok alapján sokan szeretnének nyelvvizsgát és bizony ehhez jól jön az állami támogatás

Több mint 6 ezer diák szerezte meg diplomáját az államilag finanszírozott nyelvi képzésekkel. Összesen 6363 diploma megszerzését segítették a Diplomamentő program költségvetési finanszírozású nyelvi képzései, de a kormány további lépéseket tervez az idegennyelv-oktatás fejlesztésére. A nyelvi képzéseket és a nyelvvizsgák megszerzését uniós programok is támogatják, a kormány emellett 2018-tól ingyenessé teszi a nyelvvizsgákat a 35 év alattiak számára. Mivel a nyelvtudás a tanulásban és a munka világában is nélkülözhetetlen, és a diploma nyelvvizsga nélkül nem teljes értékű, ezért az idegennyelv-oktatás hiányosságainak pótlása és hatékonyságának növelése továbbra is kiemelten fontos ügy az állam számára. 

Nekik már sikerült! 

​Új koncepcióval állt elő a kormány, ami sokkal inkább egy lehetőség mint diplomamentés

A kormány még inkább segíti a diplomaszerzést. A következő három évben évi mintegy hárommilliárd forintot különít el a kormány arra, hogy ingyenes legyen a fiatalok első nyelvvizsgája. Az eddig is nyilvánvaló volt, mennyire fontos a nyelvtudás, ráadásul 2020-tól kötelező lesz az egyetemi felvételihez a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi is.

Alapvető infók a nyelvvizsgadíj-visszatérítésről

  • A nyelvvizsgáról szóló rendelet 2018. január 1-től lép életbe.
  • 35 év alattiaknak szól, és az első nyelvvizsgáról van szó.  
  • Konkrétan: komplex középfokú (B2) nyelvvizsga vagy az ezzel egyenértékű emelt szintű idegen nyelvű érettségi vagy a komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsga után kapod vissza a pénzedet.
  • A pénzedhez az Új Nemzedék Központ közreműködésével juthatsz hozzá.
  • Még több infót itt olvashatsz.
diploma nyelvvizsga
Nincs diploma nyelvvizsga nélkül. Jövőre már ingyenes lesz, vágj bele bátran! 

Update!

Elindult a nyelvvizsgadíj-visszatérítéssel foglalkozó külön aloldalunk is. Itt nem csak az összes fontos infót találjátok meg összegyűjtve, de chaten is érdeklődhettek, illetve egy kalkulátor is segít megállapítani, hogy jogosultak vagytok-e a visszatérítésre. 

Az aloldalt ezen a linken találjátok.

Hasznos tippek, tanácsok a nyelvvizsgához

Érdemes próbanyelvvizsgát csinálni, hogy képbe kerülj valós tudásodról! Teszteket és próbafeladatokat általában a nyelviskolák oldalain is találsz, de tesztelheted magad nagyobb rendezvényeken, például a Nyelvparádén, vagy az Educatio-kiállításon is.

Nyelvtanfolyamok ára – a nyelviskolák hasznosak, de aki részt akar venni egy intenzívebb képzésen, annak mélyebben bele kell nyúlnia a zsebébe. Természetesen a nyelvtanfolyamok abból a szempontból is fontosak, hogy megfelelő visszajelzéseket kapjunk arról, vajon megfelelően tanuljuk-e az adott nyelvet, jó úton járunk-e a biztos nyelvtudás megszerzése felé. Aki azonban az anyagiak miatt nem jut el egy nyelvtanfolyamra, annak van egy jó hírünk: aki ügyes és szemfüles, az könnyen belefuthat pár ingyenes képzésbe is, az Új Nemzedék Közösségi Tereiben akár.

Otthoni tanulás: Érdemes az adott nyelven könyvet vagy cikkeket olvasni, sőt a kedvenc sorozatod is eredeti hangon nézd. Ez a plusz munka sokat tud segíteni a hallott és olvasott szövegértésnél. 

Dolgozz csapatban: A bárátod is épp most készül a nyelvvizsgára? Mondd fel neki a megtanult tételt vagy kérd a segítségét a nyelvtani tesztek javításában. Persze aztán te is segíts neki! Egységben az erő!

Miért fontos a nyelvvizsga?

  • diploma:  nem lesz, ha nincs nyelvvizsgád
  • pontos képet kapsz a tudásról
  • munkahelyeken rengeteg előnyt jelent
  • a nyelvtudást senki sem veheti el tőled

Ha tehát diplomát szeretnél nincs kiskapu, a nyelvizsgát meg kell szerezned!

Durva adat de közel tizenkétezer diploma ragadt bent az egyetemeken és főiskolákon 2016-ban azért, mert hiányzott az oklevél kiadásához szükséges nyelvvizsga. Sokkoló adat, de még mindig évről-évre többen vannak, akik nem rendelkeznek nyelvvizsgával. 

Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint, az egyetemi hallgatók tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy felsőfokú tanulmányaik végére kell a nyelvvizsga. A legtöbben mégsem tesznek érte semmit, persze azért vannak kivételek: nyaranta azért nagy létszámban lehet találkozni intenzív tanfolyamra járó egyetemistákkal vagy előre gondolkodó középiskolásokkal is. Az ő példájukat érdemes követni a jövőben!