DIP: 116 javaslat, amit érdemes lenne megfogadnod

18/07/23 hétfő
ujnemzedek.hu
Te minden adatodat megadnád egy nyereményért? 250 fiatalból 207 tuti.

Ne használjunk ingyenes wifihálózaton keresztül olyan weboldalakat, ahová jelszóval kell belépni, ugyanis a hálózat tulajdonosa is látja, hogy melyik oldalon milyen jelszóval léptünk be - ezek mind olyan dolgok, amikről azt gondolná az ember: tök nyilvánvalók. Mégis: baromi sok fiatal esik bele a netes csapdába, ezzel olyan komoly károkat okozva, melyek olykor helyrehozhatatlanok is lehetnek. 

Poór Csaba, az Új Nemzedék Központ munkatársa, a Digitális Immunerősítő Program vezetője elmondta: a most debütáló programban a fiatalok digitális biztonságának erősítése érdekében jött létre. A kampány részleteinek kidolgozásában száz szakember dolgozott együtt több mint egy éven át.

– A csapathoz pszichológusok, szociológusok, kiberbiztonsági szakértők és nyomozók, valamint vírusirtók forgalmazásával foglalkozó cégek, tanácsadó cégek és etikus hekkerek is csatlakoztak, hogy a digitális terünk sokkal biztonságosabb és élhetőbb legyen – részletezte Poór Csaba az M1-en.

A szakembergárda 116 tanácsot fogalmazott meg,

amelyeknek nem a digitális világ visszaszorítása, hanem a biztonságossá tétele a célja. – Az internet egy hasznos és jó dolog, elkerülhetetlen a mindennapjainkban, viszont érdemes ezt a digitális bukósisakot viselni, főleg annak tudatában, hogy a magyar fiatalok mintegy huszonöt százaléka 0–24-ben online – mutatott rá a szakember.

Online ez a 116 tanács 5 pontba szedve érhető el - ilyenek a Tudatosság, a Technikai felkészültség, a Személyes identitás védelme, az Adathalászat,  és a Közösségi média veszélyei

Mi ez a DIP?
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ széleskörű stratégiai összefogást, több éven át tartó edukatív programot hirdetett 2017-ben a fiatalok digitális védelme érdekében. A program fő céljai, hogy a fiatalok biztonságos, értékteremtő online környezetben nőhessenek fel, tudatosabbak legyenek és el tudják kerülni az ellenük irányuló kibertámadásokat.

Bővebb info a mydip.xyz-n!

Mi a teendő például, ha webshopokon keresztül vásárolunk? Mit tegyünk, ha valaki a közösségi médiában az adataink után érdeklődik? Simán rávágnánk, hogy naná, meg ne adjuk neki, de mégis: vannak, nagyon is sokan, akik szó nélkül osztanak meg magukról pl. képeket vagy akár a bankszámlaszámukat.

SZÁMOLJ EL 116-IG, ÉS NAGYON FIGYELJ ODA!