Digitális immunerősítő injekció Székesfehérváron

19/09/20 péntek
ujnemzedek.hu
A Digitális Immunerősítő Program országos iskolai roadshow-ja a székesfehérvári Széchenyi Szakgimnáziumba érkezett. Az idei harmadik állomás egy 12 darabos őszi roadshow sorozat első állomása.

A programot az Internetes zaklató című film levetítésével nyitották, amelyben egy tizenéves lányt egy névtelen fanatikus férfi zsarolja. A tinédzser a fenyegetések legrosszabbikát éli meg, amikor az illető betör a számítógépébe, és azzal zsarolja, ha nem teljesíti a kívánságát, akkor a privát képeit felteszi az internetre. A vetítést követően egy internetes pszichológus és egy etikus hacker segítségével, a film tanulságait feldolgozó levezető beszélgetés zajlott a diákok bevonásával.

A székesfehérvári roadshow egyik fő attrakciója volt, a Magyarországon elsőként bemutatott látványos hacker performansz, ahol egy etikus hacker élőben feltörte áldozatának közösségi médiaprofilját. A bemutató arra hívta fel a figyelmet, hogy pár perc alatt egy rosszindulatú internetes bűnöző átveheti az irányítást online profilunk felett és ezáltal könnyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetünk.

A színpadi programok mellett számos, a Digitális Immunerősítő Program által kifejlesztett online és offline aktivitás várta a diákokat, ahol kipróbálhatták magukat etikus hackerként, megmérhették digitális immunrendszerük erősségét egy speciális teszt segítségével, játékos formában megtapasztalhatták, hogy milyen félrevezető lehet a hangulatjelekkel történő kommunikáció, illetve egy új fejlesztésnek köszönhetően egy online torpedó játékban a digitális védelmi lehetőségekről is tudomást szerezhettek.

A szervezők gondoltak a pedagógusokra is, akik számára egy ún. „Tanármegőrző” programot tartottak, ahol neves szakemberek az internetbiztonsággal kapcsolatos pedagógus specifikus előadásokat tartottak. A folytatásban Győr, Zalaegerszeg, Kaposvár és Szolnok egy-egy középiskolája fog digitális immunerősítő injekciót kapni.