Diákmunkát vállalnál? Idén még többet kereshetsz vele!

18/04/19 csütörtök
ujnemzedek.hu
Ha elhatároztad, hogy mondjuk idén nyáron dolgozni fogsz, érdemes előtte körbejárnod a témát. Összedobtunk egy "jó, ha tudod" listát, amit érdemes elolvasnod, ha most először vállalkozol ilyesmire.

Hány éves kortól lehet diákmunkát vállalni? 

Munkavállalóként akkor lehet munkaviszonyod, ha elmúltál 16 éves. Az iskolai szünet időtartama alatt azonban azok a tizenöt évesek is dolgozhatnak, akik nappali képzésben szakiskolában vagy középiskolában tanulnak. Fontos tudni, hogy ha még 18 év alatti vagy, akkor a szüleid hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy dolgozhass.

Adókártya nélkül nem fog menni

A munkavégzéshez szükséges az adóazonosító jel. Ha még nincs ilyen okmányod, az adókártya igényléséhez ki kell töltened a szükséges nyomtatványt, amit a NAV honlapjáról könnyedén le tudsz tölteni. Ha megvan és kitöltötted, elpostázhatod, vagy akár személyesen is beviheted az adóhivatal valamelyik ügyfélszolgálatára, ahol kérdezhetsz is, ha valami nem világos.


Forrás: Unsplas

Csak árufeltöltőnek mehetek? 

Érdemes olyan irányban is keresgélni, ami érdekel, vagy amilyen irányban tovább szeretnél tanulni. Legalább így kicsit belelátsz majd a dolgokba és még jobban megszereted, de persze az is kiderülhet, hogy az egész nem neked való. Ha még nincsenek ilyen terveid, akkor érdemes körbejárni a kedvenc boltjaid, üzleteid és a nagyobb irodaházak ajtaján is érdemes bekukkantani, érdeklődni pedig telefonon vagy személyesen a lehetséges munkák után. Nem csak az árufeltöltő meló van a világon. A vendéglátásban is kapkodnak a megbízható és szorgos munkaerő után, még akkor is, ha nincs gyakorlata. Simán beállhatsz nyári rendezvények szerevező-lebonyolító csapatába is.  Nincs ötleted, hogy mit csinálnál szívesen! No para! Segítünk! Kicsit lejjebb a keretes szövegben találsz erről infót.

Amire mindenképp figyelned kell:

  • Szerződés: Ehhez minden esetben ragaszkodj! Kell egy írásban megkötött, legalább az alapbért és a munkakört tartalmazó szerződés diákmunka esetén. Az alkalmi munkánál és idénymunkánál ez nem kötelező, de itt is ajánlott.
  • Ha nincs szerződésed az feketemunka. A feketén dolgozót is bünteti a törvény, amennyiben nincs érvényes írott munkaszerződése! Ha nem akarsz büntetést, érdemes csak olyan helyre menni, ahol szerződéssel vállalhatsz munkát. Nem érdemes elcsábulni a fizetést tekintve, ha nagyobbat tudsz utána bukni miatta. 
  • Pihenőnapok, szabadság, ebédidő: Érdemes már az elején lefixálni ezeket, mielőtt kellemetlen helyzetbe kerülnél emiatt. Általában a szerződés ezt is tartalmazza. 
  • Apropó, időkorlát: A 18 év alatti munkavállaló hetente legfeljebb 40 órát dolgozhat, este 22 és reggel 6 óra között nem. Ha diákként munkarendben, délután dolgoznál, vagy ha elmúltál 18 éves és éjszaka (22-06 óráig) dolgoznál, esetleg túlórázol, akkor a szerződéseben szereplő béren felül pótlékok illetnek meg. A pótlékoknak szerepelnie kell a szerződésben is.
  • Fizetési tájékoztatás: A munkabérről írásos elszámolást kell kapnod, ennek tartalmaznia kell, hogyan alakult a bruttó béred, abból mennyit vontak le, azaz hogyan jött ki a nettó bér. 
  • Neked is kell adóbevallást készítened: Mind a munkaviszonyból, mind pedig a megbízási jogviszonyból származó jövedeleméről személyi jövedelemadó bevallást kell benyújtanod a tárgyévet követő év május 20-ig, amit a legtöbb esetben az iskolaszövetkezet intéz, de egyénileg is be tudsz vallani.
  • A legjobb ha a lakóhelyedhez legközelebb eső diákszövetkezetet keresed fel, és ők majd tájékoztatnak a jogszabályokkal kapcsolatban, elmondják, hogy az adott munkahelyen milyen körülményekre kell számítanod, és segítenek ha bajba kerülnél.

Idén jóval többet kereshetnek a diákmunkások

A munkaerőpiacra jellemző béremelkedés a dolgozó diákokat is érinti: míg korábban nem volt ritka az 5-600 forintos órabér, idén már nem nagyon lehet 1000 forint alatt fizető munkákat találni. Szerencsére! Erről korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben. 

Országos Diákmunka Konferenciát szervez az Új Nemzedék

Az Új Nemzedék Központ 2018. április 24-én Országos Diákmunka Konferenciát szervez Budapesten a diákmunka kínálati és közvetítői oldalának szereplői, valamint az idénymunkát, a gyakorlati és gyakornoki lehetőségeket kereső fiatalok számára.

A konferencia küldetése, hogy összekösse a diákokat foglalkoztató cégeket és a leendő munkavállalókat, valamint, hogy segítsen a fiataloknak munkatapasztalatokat szerezni és ezáltal fejlődni.

Akár diák vagy, aki munkát keres, akár olyan cégnél dolgozol, amelyiknek szüksége van diák munkaerőre, akár a diákmunka-közvetítő cégnél vagy, mindenképpen érdemes részt venned ezen a konferencián.

A konferencia ingyenes, de a jelentkezés előzetes regisztrációhoz kötött. További infókat, a részletes programot és a jelentkezési lapot ezen a linken találjátok.