De miért nem kérnek segítséget az online zaklatás áldozatai?

18/06/06 szerda
ujnemzedek.hu
Ne hibáztassuk őket: sajnos ez a cyberbullying egyik hatása. Pedig van segítség. 

Az internet a mindennapok része lett, a többség Magyarországon is fenn van a nagy közösségi oldalakon. Ez azt jelenti, hogy nem csak a közösségi média előnyeit, de hátrányait is vastagon megtapasztaljuk. Az egyik nagy veszély az online zaklatás, ami főleg a fiatalokat fenyegeti, és az elkövetői is jellemzően ők. Az Unicef által idézett adatok szerint a magyar 10-18 évesek 88%-a rendelkezik profillal valamelyik közösségi oldalon, 20%-uk szenvedett már el zaklatást a neten, és 10%-uk követett el ilyesmit. De mit is értünk pontosan online zaklatáson, vagy közkeletű angol kifejezéssel, cyberbullyingon?

Online zaklatás: az meg mi?

Az internetes zaklatás alatt azt értjük, amikor sorozatosan és hosszabb ideig fennálló szándékos sérelem okozás áldozatává válik egy tinédzser az interneten vagy mobilon. Ennek célja lehet a fiatal megalázása, fenyegetése, nevetségessé tétele, kiközösítése, lejáratása, negatív színben feltüntetése.

Az online zaklatásnak sokféle formája van. Lehet, hogy valaki egy fiktív profil mögé bújva sértegeti, gyalázza, támadja lejárató üzenetekkel az áldozatot, ami megtörténhet akár az illető üzenőfalán, akár privát üzenetben, de akár másvalakinek a falán is posztban vagy kommentben. Sőt, az is lehet, hogy a zaklatás célpontjának nevében hoznak létre egy álprofilt, és az ő nevében írnak meg valós vagy fiktív dolgokat róla, amelyek (nagyon) rossz színben tüntetik fel az illetőt. 

De miért nem kérnek segítséget?

Sajnos az online zaklatás természetéhez tartozik, hogy az áldozatok nagyon nehezen kérnek segítséget. Az áldozat általában totális vesztesnek, lúzernek érzi magát, értéktelennek, selejtnek, vagyis teljesen azonosítja magát az alaptalanul rásütött bélyeggel. Gyakran úgy éli meg ezt az egészet, hogy minél kevesebben tudnak róla, annál jobb, és úgy érzi, a környezete is leírná, ha kiderülne, hogy mi történt vele - így inkább nem kér segítséget, még a barátaitól sem, főleg nem a tanáraitól. És a szülőktől?


Forrás: Kék Vonal

Az online zaklatás áldozatai különösen nehezen kérnek segítséget a szüleiktől. A fentieken túl ennek az is az oka, hogy gyakran a szülőt is felzaklatják a történtek, és az érzelmek hatása alatt a saját gyerekét okolja a történtekért. Ha például valakiről egy (fél)meztelen képet raknak ki a zaklatói, amit a saját beleegyezésével készítettek, vagy korábban ő maga küldött el nekik, vagy ezzel zsarolják, akkor a szülő reakciója gyakran kimerül abban, hogy "Hogy lehettél ennyire hülye?!" És mivel az áldozat már eleve magát hibáztatja, az ilyen hozzáállás csak igazolja előzetes félelmeit, és garantálja, hogy soha többé ne forduljon a szüleihez hasonló helyzetben. 

További probléma, hogy a zaklatók eleve árulkodásnak bélyegzik az esetleges segítségkérést, és az áldozatok nem szeretnék ezzel "súlyosbítani" a helyzetüket. Ráadásul benne van a pakliban, hogy a szülők korlátozzák a gyerek internethez, számítógéphez, mobiltelefonhoz való hozzáférését, ha mindenről beszámol, vagy esetleg teljesen el is tiltják egy időre ezektől - ezt pedig a legtöbb fiatal nem meri megkockáztatni.

De akkor mit lehet tenni?

Fel lehet készíteni a tanárokat és a szülőket, hogy fel tudják ismerni az internetes zaklatást, és ha azonosították a dolgot, akkor megfelelően tudjanak rá reagálni, segíteni az áldozatnak. A másik lehetőség, hogy tudatosítsuk az áldozatokban (és a leendő áldozatokban), hogy nincsenek egyedül, az esetük egyáltalán nem egyedi, és igenis van segítség. Ezt célozza az Unicef #nemvagyegyedül című kampánya, amiről mi is beszámoltunk. Ennek része egy weboldal, ahol névtelenül beszélhetnek az őket ért zaklatásról az áldozatok, és segítségért fordulhatnak olyan képzett szakemberekhez, akik meg is tudják adni ezt nekik.  

Egyébként nem az Unicef az egyetlen lehetőség, a Kék Vonal Alapítvány szakemberei is felkészültek a témában, és akár a Kék Vonal lelkisegély-vonalán (116 111 - csak ezt a hat számjegyet kell beütni, az egész országból hívható, ingyenes és anonim) is segítséget kérhetnek az áldozatok. De akár online, a Kék Vonal honlapján található EMIL levelezőrendszeren és chatszobán vagy a Kék Vonal Chaten keresztül is várják a megkereséseket. 

Végül, de nem utolsó sorban az Új Nemzedék is kiemelt témakén kezeli a biztonságos internetezést és az online zaklatás elleni fellépést. Erre példa ez a linkgyűjtemény is, ahonnan segítséget kérhetnek az áldozatok, és a Digitális Immunerősítő Program is.

Digitális Immunerősítő Program

Az internet egy cool dolog, nagyon szeretjük, imádjuk, hiszen elképesztően sok hasznos és jó dologra használható, de vannak veszélyei.

Az Új Nemzedék Központban azon dolgozunk, hogy ezeket a veszélyeket minél hatékonyabban el tudd kerülni. Összefogásunkkal több mint ötven cég és szakértő dolgozik ki egy 100 pontból álló, gyakorlati segítséget nyújtó javaslatcsomagot, amelynek segítségével biztonságban tudhatod a gépedet, a telefonodat, a képeidet és egyéb féltett adataidat.

A témában sok infót, tippet, érdekességet és hasznos tanácsot találhatsz az ujnemzedek.hu-n. A Digitális Immunerősító Programról pedig itt olvashatsz részletesent: www.mydip.xyz.

Forrás: Kék Vonal, Új Köznevelés