Davey Mantis: "József Attilának van egy mélabús, erős, depressziós vonulata"

18/05/02 szerda
ujnemzedek.hu
A Baron Mantis egyik tagját az Új Nemzedék József Attila-pályázatának győzteseként hívták meg a Petőfi Tévébe. A pályázatra feldolgozott, megzenésített verseket vártak a költészet napja alkalmából. A műsor vendége volt Jakab Jácint, az Új Nemzedék Központ ifjúsági és hálózati igazgatója is.

Legyél te a századunk József Attilája - ez volt a mottója az Új Nemzedék pályázatának, amelyre József Attila-versek feldolgozásával, megzenésített József Attila-versekkel lehetett pályázni. Az áprilisban zárult pályázat győztese a Bánat, nincs bocsánat című produkcióval Davey Mantis, a Baron Mantis zenekar egyik tagja lett. 

Davey egyébként először csak A bánat című versben gondolkodott, de miután látta, hogy ez a vers elég rövid, hozzátette a Tudod, hogy nincs bocsánat első három versszakát - erről a Petőfi Tévé Én vagyok itt című műsorában beszélt. A műsor vendége volt Jakab Jácint, az Új Nemzedék Központ ifjúsági és hálózati igazgatója is, aki elmondta, hogy a költészet napja volt a pályázat apropója. Hozzátette, hogy az Új Nemzedék Központ által országszerte üzemeltetett 20 közösségi tér, ifjúsági iroda segítségével is megszólították a fiatalokat a költészet napja alkalmából. Debrecenben például szabadulószobát alakítottak ki a költészet napjához kapcsolódva, Cegléden versrészleteket vetítettek a falakra, Veszprémben pedig szelfiversenyt rendeztek. 

A műsorban Davey Mantis arról is beszélt, hogy melyik József Attila-verssel találkozott először, és hogy a zenekarban megszokott angol szövegek után milyen érzés volt magyar szöveggel dolgozni. 

A páros interjút ide kattintva nézhetitek meg, a győztes feldolgozást pedig - a többi nyertes produkcióval együtt - itt hallgathatjátok meg