Csomó madarat felismerhetsz ezzel a menő magyar appal

18/04/09 hétfő
ujnemzedek.hu
A Madárhatározó még a madarak hangját is ismeri, de van benne madárlexikon és kvíz is.

Voltál már úgy, hogy sétáltál az erdőben, vagy akár csak a házatok előtt álló fára néztél, és ott volt egy érdekes külsejű vagy hangú madár? Az embert persze azonnal elkezdi furdalni a kíváncsiság, hogy mi lehet ez a sosem látott/halott élőlény, de ilyenkor általában megáll a tudomány. Persze a Google-ben meg lehet próbálni keresni, de mégis, mit írjon be az ember, ha éppen az illető madár nevét nem tudja?

Erre jelent kiváló megoldást egy zseniális app, a Madárhatározó. Magyarország első madárhatározó alkalmazása a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület közös munkája. A határozó a hazánkban előforduló 157 leggyakoribb madárfaj beazonosításához nyújt segítséget. 

 

 

A dolgot úgy kell elképzelni, hogy a látott, ám azonosítatlan madár különféle paramétereit állíthatod be, például az alakját, az élőhelyét, vagyis hogy hol láttad, a színét, és így tovább. Végül a megadott paraméterek alapján kapsz egy listát azokról a madarakról, amelyekre illik a leírás. Ezek között már te keresed meg a látott madarat - de mégiscsak könnyebb mondjuk 7 hasonló szárnyas közül kiválasztani, mintha nincsen semmi támpont. Itt viszont van: minden fajhoz színes illusztrációk és részletes leírás tartozik. Sőt, segítségképpen a madarak hangját is meghallgathatod, ami még könnyebbé teszi a beazonosításukat.

Az app Androidra és iOS-re is elérhető. Van „haladó” verziója is, ami az MME tagjainak ingyenes, mindenki másnak pedig 1090 forintba kerül. Ez a változat további 210 fajt tartalmaz, így összesen 367 fajt tartalmaz az alkalmazás. Új funkció is segíti a határozást - a találati listában a madarak gyakoriság szerint jelennek meg, továbbá az adott évszakra nem jellemző fajokat külön jelzi az alkalmazás.  

Ha éppen kapcsolódsz a netre, a madarak adatlapjáról tovább is léphetsz az MME honlapjának Magyarország madarai oldalára, ahol az adott fajról bővebb fajleírást, gyűrűzési- és állományadatokat is kapsz, valamint videókat és fotókat is nézegethetsz.

 

De nem a madárhatározó az app egyetlen funkciója. Találsz benne például madárlexikont, ami tartalmazza az alkalmazásban szereplő összes madárfaj leírását, illusztrációját és hangját. De madármegfigyelést is végezhetsz az appal: amennyiben szeretnéd segíteni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madáratlasz Programját és megfigyelési adataiddal csatlakozni a felmérők népes táborához, regisztrálj ezen az oldalon. A belépési adataiddal ezután az alkalmazáson keresztül is feltöltheted alkalmi megfigyeléseidet. (Amennyiben már tapasztalt MAP-os vagy, csak lépj be az alkalmazás kezdő oldalán és már töltheted is fel az adataidat.)

Az appban játékot is találsz, amivel tesztelheted, mennyire ismered Magyarország leggyakoribb madarait.