Csatlakozz te is a műanyagmentes júliushoz!

18/06/27 szerda
ujnemzedek.hu
Hazánkban több szervezet is csatlakozott a Plastic Free July nemzetközi mozgalomhoz, mint például a Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Humusz Szövetség és a Refill. Na, és te? Beszállsz?

"Minden másodpercben körülbelül 700 kiló műanyag kerül az óceánokba" - mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. A helyzet ugyanis annyira súlyos, hogy, ha nem változtatunk sürgősen, 2050-re több műanyag fog úszni a vizeinkben, mint hal. 

PLastic Free July nemzetközi mozgalomhoz több hazai szervezet is csatlakozott. A kezdeményezés célja, hogy a műanyagszennyezésben élen járó PET palackokat visszaszorítsák, valamint felhívják az emberek figyelmét a környezettudatosabb életmódra. Itthon a „Töltsd velünk a júliust”  nevű kampányhoz tudsz csatlakozni, ami mindenkit arra buzdít, hogy ne dobjuk el kiürült palackunkat, hanem töltsük meg újra és újra.


Forrás: Stocksnap

A kampányban nagyon sok étterem és kávézó vesz részt országszerte, mint például a Larus Étterem, a HILDA, a Fruccola, a Kéhli vendéglő, a N’iceroll, a HellóAnyu családbarát közösségi tér és kávézó, az UrbanFood Cafe & Coworking, a Jardinette, a Pohárszék Bor & Kávé, a Kőleves, a Placc Café és a Pántlika. A vidéki éttermek közül a pécsi Reggeli és az újkígyósi Yes,Chef csatlakozott. 

A programot a ​Műanyagmentes Piknikkel​ indítják el a szervezetek július 7-én, ahol a  háztartásokban megtalálható műanyagok teljes szortimentjére mutatnak tartós,  környezetbarát alternatívát.

Ha letudtad a júliust, ne feledkezz meg a szívószálmentes augusztusról sem!  

Te is észrevetted, hogy a vendéglátóhelyeken már kérés nélkül is tesznek az italodba szívószálat? De vajon hova kerül ez a rövidéletű luxuscikk? Jó esetben hulladéklerakókba, néha a szelektív gyűjtésen keresztül újrahasznosítják, és sajnos nagyon gyakran az élő vizekbe jutnak, ahol óriási károkat okoznak. 

A The Washington Post szerint csak Amerikában naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a földet. Van akkora élvezeti faktora egy ilyen “szívásnak”, hogy beáldozzuk érte az óceáni/tengeri állatvilágot, és ezzel kirúgjuk a lábát egy olyan ökoszisztémának, aminek a csúcsán mi vagyunk? 

Csatlakozz te is a nyár legjobb kihívásához, és egy hónapig ne kérj szívószálat az italodba!

Viszlát szívószál és műanyag pálcikák! 

Szakértők segítségét kérte az Európai Bizottság, hogy kiderítsék melyek azok a termékek, amik a legnagyobb mennyiségben fordulnak elő a vízpartokon. Ezen a listán szerepeltek többek közt a műanyagtányérok- és evőeszközök, a szívószálak, a lufikhoz használt csövecskék vagy a plasztik keverőpálcikák. A javaslatban az szerepelt, hogy amint sikerül ezeke a termékeket mással, sokkal inkább környezetbarát verziókkal helyettesíteni, úgy az EU-ban meg fogják tiltani a felsorolt műanyag eszközök használatát.

Visszaváltható műanyag palackok 

További javaslatuk az is, hogy a tagországoknak 2025-ig az italos műanyagpalackok 90 százalékát össze kellene gyűjteniük. Úgy vélik sokkal eredményesebb lenne a folyamat, ha betétessé, visszaválthatóvá tennék őket. A gyorséttermeket is előtérbe helyeznék, mivel a tagországoknak kötelezniük kellene gyorséttermeiket, hogy csökkentsék az általuk használt műanyagpoharak és -csomagolás mennyiségét is.