Csak 1%, de nagyon megéri, mert a tehetség jó befektetés!

18/02/28 szerda
ujnemzedek.hu
A fiatal tehetségek támogatása olyan össznemzeti ügy, amelyet a kormánynak továbbra is támogatnia kell – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára a Nemzeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

Dr. Illés Boglárka a sajtótájékoztatón elmondta: „A mi feladatunk, hogy támogató környezetet biztosítsunk a tehetségek kibontakoztatására. 2006-ban 70 ezer fiatal vett részt az NTP által támogatott programokban, ma már ez a szám eléri évente a 350 ezret. A Nemzeti Tehetség Program a külhoni szervezetek számára is elérhető. A kezdeti felajánlások száma mára meghatszorozódott, így évente ma már több mint 300 ezer adózó ajánlja fel adója 1%-át a Nemzeti Tehetség Program javára. A 2018. évi költségvetési törvény több mint 3 milliárd forintot biztosít hazai és határon túli tehetséggondozó programok támogatására, valamint a program lebonyolítására.”

Az Országgyűlés 2008-tól kezdődően 20 évre határozott meg kiemelt feladatokat a tehetségsegítésben, a tehetséggondozásban. Határozatával elkötelezettségét fejezte ki a tehetséges gyermekek, fiatalok hosszú távú segítésére, folyamatos fejlesztésére, valamint kiszámítható támogatására.

Magyarország legfontosabb erőforrása a tehetség. A tehetséges fiatalok sikeres felnőtté, kulcsszereplővé válnak egy adott ország versenyképességében.

A Nemzeti Tehetség Program a társadalom minden csoportjának közös ügye. A tehetség komplex, sok szempontú támogatást, segítséget igényel. Nem vagyunk egyformák, így a tehetséges fiatalok érdeklődése, képességei, készségei is nagyon sokfélék: a komplex feladatnak megfelelően a Nemzeti Tehetség Program pályázatai különlegesen sokszínű segítségnyújtási formákat tartalmaznak.

A Nemzeti Tehetség Program technikai száma: 1823

Idén minden munkavállaló személyi jövedelemadóját a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készíti. Fontos kiemelnünk azonban, hogy az 1%-os felajánlásokról továbbra sem feledkezzen meg senki!  Adónk 1%-ának felajánlásával, mindenki sokat tehet a tehetséges fiatalokért. A Nemzeti Tehetség Program technikai száma: 1823. A rendelkező nyilatkozatot elektronikusan ügyfélkapun keresztül, postai úton vagy személyesen is el lehet juttatni a NAV számára 2018. május 22-ig.

A Nemzeti Tehetség Program alapvető célja, hogy az állami és civil szféra együttműködésével összehangolják, koordinálják a

A Nemzeti Tehetség Program alapvető célja, hogy az állami és civil szféra együttműködésével összehangolják, koordinálják a hazai és uniós források felhasználását a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken élő fiatalok tehetségsegítése érdekében. A program keretében meghirdetett pályázatokra általában a köznevelésben és felsőoktatásban, valamint a tehetséggondozásban részt vevők széles köre nyújthat be támogatási igényt, többek között: köznevelési intézmények, felsőoktatási intézmények, illetve azok karai, egyesületek, alapítványok, közalapítványok, tehetségsegítő tanácsok. A Nemzeti Tehetség Program végrehajtásában civil szervezetek is közreműködnek.

A programnak köszönhetően az elmúlt 10 évben évente 300-350 ezer tehetséges fiatal vehetett részt tehetsége kibontakoztatását segítő programban és több mint 10 700 projekt nyert idáig támogatást.

Emellett 1 milliárd forint feletti támogatáshoz jutottak a határon túli tehetséggondozó programok, ezáltal közel 34 ezer határon túli magyar fiatal részére teremtve meg annak lehetőségét, hogy kora gyermekkortól felnőttkorig a lehető legváltozatosabb területeken és szinteken vegyenek részt tehetségük kibontakozását segítő programokban.

Farkas Alexandra, Zséda, Eredei Zsolt, Molnár Anna, Budaházy Ambrus

A Nemzeti Tehetség Program védnökei:

  • a művészetek területén: Zsédenyi Adrienn ötszörös Fonogram- és EMeRTon-díjas magyar énekesnő. A magyar könnyűzenei élet egyik legsikeresebb női előadója;
  • a sport területén: Erdei Zsolt kétszeres világbajnok, profi ökölvívó. Erdei Zsolt jelenleg a Madárfészek Ökölvívó Akadémia szakmai vezetője és a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke;
  • a tudományok területén: Farkas Alexandra, táj- és környezetkutató geográfus, tudományos újságíró.

Ifjú Tehetségek, Felfedezettek:

Tóth Flóra (irodalom): 12 éves versmondó. Gerjenben egy zsáktelepülésen él, itt is tanul. Flórára hétéves korában  a Magyar Versmondók Egyesülete is felfigyelt.

Budaházy Ambrus (kardvívó) Ambrus 13 éves és már 5 éve foglalkozik kardvívással. Számtalan hazai és külföldi versenyen vett részt, melyeken korosztályában kiemelkedő eredményeket ért el.

Molnár Anna (biológus): 5. osztályos kora óta készül arra, hogy kiváló kutatóvá váljon a biológia területén. Ezért általános iskolás évei alatt több kémia, fizika versenyen indult, biológiából. Számos nyári tudományos táborban és más szakmai programokon vett részt.

A sajtótájékoztató után a Tehetség Roadshow 2018 budapesti rendezvénye is elindult, amelyről itt látható képes beszámoló:Az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. szervezésében negyedik alkalommal indult útnak a Tehetség Roadshow. A rendezvény 2018. február 27-én, kedden, Budapestre látogatott, ahol Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes és a világ leggyorsabb állatorvosa mesélt többek között arról, hogyan tervezi túlszárnyalni a 2017-es év sikereit.

Az általános iskolás korú gyermekeknek a szervezők játékos és interaktív standokkal készültek, valamint helyi tehetséges fiatalok szórakoztatták előadásaikkal őket. A rendezvényen megismerkedtünk egy interaktív zenegéppel, a vívósarokban lehetőség volt a sportág gyakorlására tapasztalt vívók irányításával, látványos kísérletekkel készült a Futura élményközpont, a Kreatív szigeten pedig a résztvevők figurákat készíthettek szalmából, textilből és termésekből.