Budapest tutira okos város - a lámpák legalábbis már nem csak fényt, wifit is sugároznak

18/08/24 péntek
ujnemzedek.hu
A villanypóznából jön a wifi - helló, a jövő elkezdődött!

Korábban írtunk arról, mekkora smartság megy itt körülöttünk szanaszét. Például a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) és a GuideNow által fejlesztett okostelefonos applikáció nyerte az AVICOM (az ICOM nemzetközi múzeumi szervezet Audiovizuális, Új Média Technológiák és Közösségi Média Nemzetközi Tanácsa) idei pályázatának Mobil Alkalmazások kategóriáját, melynek harmadik díjával a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumot (PIM) jutalmazták. Az okosvárosodáshoz ennek ANNYIRA nincs köze, csak azt akarjuk bemutatni, hogy az okosodás megállíthatatlan, és még egy olyan, ezzel összeegyezhetetlennek tűnő dolgot is "betámad", mint mondjuk az alapból kicsit avíttnak hangzó MÚZEUM. Mert kell, mert csak.

Mert szükséges, és igazából elkerülhetetlen.

Az okos város szemlélet érvényesítése horizontális célként eddig is fontos szerepet töltött be a Budapest fejlesztését meghatározó dokumentumok és projektek esetében. Ezt bizonyítja például, hogy Budapest az Economist Best Cities rangsorában a 2012-es felméréshez képest – azt a 70 várost vizsgálva, amely már a 2012-es felmérésben is szerepelt – 2015-re 7 helyet lépett előre. Így a 17. helyen áll, ami térségi összehasonlításban is jó helyezés.


Kép: Marjai János/MTI

Az Economist Best Cities olyan – az okos város szempontjából meghatározó – városias ismérvek alapján rangsorolja a városokat, mint például a zöldfelületek aránya, a légszennyezettség, vagy a kultúra és természet elérhetősége. Hogy milyen tervei vannak a szakiknak a smartosításra, az itt elérhető. Mindenesetre kezdésként

bemutatták az első, csoportba kapcsolt közvilágítási okososzlopokat Budapesten, a IX. kerületi Lechner Ödön fasorban.

Tehát most már nem mondhatjuk, hogy az okostechnológia minálunk a fasorban sincs. A kísérleti projektben öt, különböző funkciókkal rendelkező közvilágítási oszlopot (így hívják hivatalosan a villanypóznát, és hát tényleg sokkal előkelőbben hangzik) telepítettek és kapcsoltak össze. Az energiatakarékos, fényerő-szabályozásra és távvezérlésre is alkalmas lámpatestek mellett az oszlopok további intelligens funkciókat biztosítanak, egyebek mellett wifi-szolgáltatást, videós térfigyelést, segélyhívást, elektromos járműtöltést, környezetérzékelő szenzorokat és programozható LED információs képernyőket. Az összköltség mintegy 50 millió forint volt - de szerintünk abszolút megéri.

A bemutató után rendezett ismertetőn Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára kiemelte: a projekt magyar fejlesztők munkája, az intelligens oszlopok hozzájárulnak a budapestiek életminőségének javulásához.

Az oszlopok által gyűjtött információk és az általuk nyújtott szolgáltatások hozzájárulnak a környezet állapotának jobb megismeréséhez, a fogyasztóbarát digitalizáció vívmányainak elterjedéséhez, a közbiztonság javításához, miközben minőségi energiaszolgáltatást nyújtanak és elősegítik a tiszta, klímabarát közlekedést - fejtette ki az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár.